Yeni yılın ve meşhur(!) 1 Ocak’ın yaklaşması ile, yan gelip yatmalar yerini yavaş yavaş kıpırdanmalara bıraktı… Yarın yokmuşçasına yenen McDonald’s – BurgerKing’lerin vücutlarda yer eden yerleri, şimdilerde kaşınmaya başladı (yazın yediğin hurmalar, kışın bir yerini tırmalar hesabı!)…
Hal böyle olunca, yeni yıla yeni umutlarla girmek isteyenler de, biraz geç kalınsa da yine P90X’in kapısını çaldı! Geç kalındı desek de, aslında zararın neresinden dönülse kar, ne kadar erken o kadar iyi. Bu sözümüz, illa klasik olarak “1 Ocak’ta başlarım”cılara gelsin… İşte maalesef kazın ayağı öyle olmuyor; her yıl tüm dünyada “1 Ocak”cıların akıbetini iyi biliyoruz. O yüzden bu yeni yıl “kıpırdanmaları” başlayanlara tavsiyemiz… 1 Ocak’ı beklemeyin, 1 Ocak’a fit girin! Evet, bu kadar kısa sayılacak bir sürede bile, bu programda çok yol kat edilmekte.
Şimdi sözü daha fazla uzatmadan gelelim, yeni (ya da yeniden) başlayacak olanlardan bizlere en çok yöneltilen sorulara ve cevaplarına…
1) Egzersizleri sabah mı yapmalı, akşam mı?
Bize en sık gelenlerden biri olan bu soruya cevabımız genellikle, “sabah ya da akşam yapmanız farketmez, siz yeter ki yapın!” olur :) Gerçekten de, egzersizleri sabah ya da akşam yapmanın direkt belirleyici bir etkisi olmayacaktır sonuçlar yönünden. Ama genellikle akşamları karşınıza bir mani (bir bahane) çıkma olasılığı daha yüksek olduğundan, biz sabahları yapıp kurtulmayı(!) daha tavsiye ederiz. Ya da en azından, “ne zaman vakit bulursam o zaman” yerine, ya hep sabah, ya hep akşam gibi belirli bir saat dilimi belirlediğinizde, hem motivasyon hem de devamlılık oranı yükselmekte. O yüzden karar sizin.
2) Egzersizler günde ne kadar sürüyor?
Geldik “daha başlamadan pazarlığını yapma” sorusuna :) Bu sorunun cevabı ise daha net. Günlük egzersizler, ısınma ve soğuma periyotları da dahil, genellikle (sadece Yoga hariç) 1 saatin altı olarak dizayn edilmiştir. Bu 1 saati, daha çarpıcı bir perspektife koymak gerekirse; “tüm gününüzün sadece %4’ü”… Karda kışta spor salonuna gitmek yok, duştan çıkıp soğuk yemek yok, yolda trafik çekmek yok… yani bahane yok! Gününüzün sadece %4’ünü adamaya hazırsanız, vücudunuz bunun karşılığını size fazlasıyla verecek. Bu ara haftanın 1 gününün komple tatil, yine her 3 haftanın sonunda hafifletilmiş Recovery/Toparlanma haftalarının olacağını da hatırlatalım.
3) Spor geçmişim yok, yapabilir miyim?
Yine maalesef yanlış bir ön-bilgi durumu… Evet maalesef, P90X hakkında internette oldukça fazla bir bilgi kirliliği söz konusu. Sadece kulaktan dolma bilgilerle “duyanlar” ve “deneyenler”, gerçekten “uygulayan” ve “bitirenler”den daha fazla! Evet, tabii ki egzersizler ilk günlerde sizi biraz zorlayabilir, bu kanepede oturup cips yemeye benzemez. Ama vücudunuzu şaşırtacak da, değiştirecek olan da bu. Zaten programın sloganı “Elinden geldiği kadarını yap, gerisini boşver! – Do your best, forget the rest!”… Sizden beklenen de tam olarak bu; elinizden geldiği kadarını yapmanız. Zaten devam ettiğinizde performansınızın her geçen gün ve hafta nasıl arttığını göreceksiniz.
O zaman sıkça gelen bu soruların cevaplarıyla, şimdi yeni başlayacak olanlara çokça başarılar…
Aykut Hocam allah sizden razı olsun beni bu program ile tanıştırdığınız için. Uzun süredir takip ediyordum, değişimleri gördükçe insan inanamıyor, Whatsapp’tan görüştük, o kadar pozitiftiniz ki, bütün şüphelerimi giderdiniz. Bugün 5. günümü bitirdim ve iyi ki başlamışım diyorum. Adeta bir sonraki dvd’yi iple çeker oldum. Şimdiden pantolonum bol gelmeye başladı, enerjim arttı, uykum düzene girdi. Evliliğim bile daha bi düzeldi öyle söyleyeyim :-) Bunları burada neden yazıyorum bilmiyorum ama işte teşekkür etmek istedim. İyi ki sizin gibi bir insanı tanımışım diyorum.
Accaip gaza getirici bir yazı olmuş. Ben aslında bu sitenin eski bir gediklisiyim. Ama sanki hiçbir yazı beni bu kadar gaza getirmemişti. Yani bu programın potansiyelini bile bile, yapmamak, daha doğrusu BİTİRMEMEK için gerçekten hiç bahane yok.