Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) ekonomik, çevresel ve sosyal istatistikleri içeren raporuna göre, yüksek kilo ve obezitede dünyadaki bir numaralı sağlık sorunu olarak yerini almış durumda. Obezitenin hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp hastalıkları, astım, kas-iskelet hastalıkları ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın başlıca nedeni olduğu artık biliniyor. Aşırı kalori tüketimi, az fiziksel aktivite ve de genetik yatkınlık, obeziteye yol açan faktörlerden en önemlileri.
Rapora göre, 15 yaş ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke % 33,8 ile Amerika. Amerika’da obez kadın oranı yüzde 35,5’i bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2 düzeyinde. Amerika’yı % 30 ile, giderek daha fazla etkisinde kalan komşusu Meksika izliyor.
Türkiye’de ise obezite oranı % 15,2 ile OECD’nin % 16,9 olan ortalamasının “şimdilik” hemen altında. Türkiye’de kadın obezite oranı % 18,5 iken, erkeklerdeki obezite oranı ise % 12,3. Obezite oranının en düşük olduğu ülke ise % 3,9 ile Japonya. Kesinlikle bu Japonların neler yeyip içtiğine daha yakından bakmak lazım!
Son olarak, dikkatlerinizi aşağıdaki grafiğe çekmek istiyoruz. Aşağıdaki sadeleştirilmiş grafik, dünyadaki toplam ölüm sebeplerinin dağılımını göstermekte. Pek çok kimse tarafından belki de fark edilmeyen gerçek şu ki, dünya ölümlerinin yarısından fazlası “sağlıksız beslenme”nin birinci neden olduğu hastalıklardan kaynaklanma. Oysa kulağa “sağlıksız beslenme” kadar sinsi gelmese de her gün haberlerde karşımıza çıkan cinayet, trafik kazası, intahar, AIDS vs. gibi tüm diğer etmenlerin toplamı dahi %50’nin altında.
Evet, karar sizin… Sağlıklı, kaliteli ve sizden sonraki kuşaklara da genlerinizle miras bırakacağınız uzun bir ömür istemez misiniz?
Hocalarımız sağolsun derste hep amerikadan örnek veriyor yazıdada belirtildiği gibi amerikada obezite gerçekten çok hep fast-food yiye yiye bi zaman sonra bu hastalıklar görülüyo.
Böyle giderse türkiye ilk sıralara oturur gibi görünüyor özelliklede bayanlar kategorısınde, gerçi gözlemlediğime göre genç nüfusun çoğunluğu spor yapmaya başlamış durumda, kimle konuşsam amatörde olsa bı sporla ılgılı..
Kesinlikle etkileyici bir istatistik olmuş. Gel de şimdi cips-kola yap! İyyyyyykkk…