Evet, P90X’i çok duydunuz ama bugün ilk kez P97X‘i duyacaksınız. Ve bu yazıda, dünyada başka hiçbir kaynakta göremeyeceğiniz, P90X serüveniniz için çok kritik olabilecek bir taktik de bulacaksınız.
P90X’i başladığı günden itibaren tam 90 gün sonra bitiren biriyseniz, ne ala size, zaten bir taktiğe de, bu yazıyı okumaya da ihtiyacınız yok. Ama P90X’e başlayıp, istemeye istemeye de olsa yarım bırakanlardansanız, bu taktik sizin için hayat kurtarıcı olabilir.
Her zaman söylediğimiz gibi P90X programı uygulandığı takdirde, sonuç verme oranı %100‘dür. Ama öte yandan P90X’e başlayan herkesin, programı tamamlama oranı %100 değildir. Yani, programa belki de büyük ümitlerle başlayanlar, muhtemelen istemeden de olsa, programlarını yarım bırakabilmekte. Yine istatistikler, birinci haftanızın programı yarım bırakmakta çok kritik olduğunu gösteriyor. İşte şimdi tam da bununla ilgili bir bilgi paylaşacağız sizlerle.
Kimselere çaktırmadan, küçük bir deney grubu oluşturduk, P90X Programını alan ve gönüllü olanlar arasından. 90 günlük P90X Program Takvimleri’nin düzenlendiği P90X Başlama Formu’nun en altındaki “notlar” kısmına özellikle “Yoğun tempoyla çalışıyorum, programı 90 günde bitirmesem de olur mu” tarzı not düşen kişilerden seçtik deney grubumuzu. Aralarında beyin cerrahları da var, lise son öğrencileri de, Doğu’da askeri görevde olanları da…
Bu deney grubuna, bilgileri doğrultusunda, oldukça standart dışı sayılabilecek bir program takvimi yazıldı. Cinsiyet, yaş, boy/kilo endeksi ve mevcut barfiks/şınav sayılarına göre biraz değişse de, ortak noktaları standart 13 haftalık değil, 14 haftalık bir P90X takvimi olmasıydı.
En büyük fark ilk 2 haftada yatıyordu. Normal P90X takvimlerinin ilk haftasındaki 7 günlük (6+1 gün dinlenme) egzersiz, 1 hafta yerine 2 haftaya yayılmıştı. Diğer bir deyişle, ilk 2 hafta boyunca aslında bir haftalık egzersiz, birer gün atlanarak (gün aşırı olarak), 1 yerine 2 haftada tamamlanıyordu. Ve bu yöntem, yoğun iş/okul hayatı olan deney grubu üzerinde çok işe yaradı. Nasıl mı? İlk 2 hafta bir nevi alışma periyodu olarak geçti, varsa hamlığa dayalı kas ağrıları daha kolay atlatıldı, insanlar kendilerini psikolojide devamlılık ve her türlü iyi/kötü alışkanlığın kazanılması açısından kritik kabul edilen 21 güne daha kolay yaklaştı, ilk haftalardan “havlu atma” oranı ciddi şekilde düştü…
Şimdi… Biz demiyoruz ki, 40 yıllık (aslında 12 yıllık) P90X Programı olsun P97X! Ama siz de programa başlayıp başlayıp yarım bırakma sendromu yaşıyorsanız şayet, gelin bir de bu basit ama etkili yöntemi deneyin. Belki de bu küçük ayar, sizi sonunda P90X (ya da P97X) Mezunu yapacak ivmeyi kazandırmaya yetecektir.
Hocam peki bu P90X7’yi programın ortalarında da uygulayabilir miyiz? Mesela tam bıktığımız bir anda? Eğer cevabınız evet sadece programı biraz uzatırsın olacaksa varsın uzasın çünkü bazen gerçekten gücüm olmuyor
Aynen. Sadece 1 hafta uzamış olur bitiriş tarihi. Sonuçlar negatif etkilenmez.
Benimki su an P97x olarak devam etmekte lakin ben 70 gundeyim sanirim olayi yanlis anlamisim.
kendi kanaatim hiç yapmamaktan iyidir ….siz bırakıyordunuz:) bırakmadınız sanırım
P90X’i bilmiyorum ama en azından bizi bırakamadı :-)
hocam olmuşken 180x olsa nasıl olur sizce 2.tur için sonuçları aşağı çeker mi:)yada 120x te olabilir…..
Yok, o biraz “yan gel yat” olur artık :-) Ama ekstradan ilk 1 hafta çok mantıksız değil.
:)hocam ben hiç söylememiş olayım sizde duymamış olun :)yan gelip yatmaktan hiç hoşlanmıyoruz hem biz :)hayal panosu resmi gönderecektiniz hocam merakla bekliyorum….
Programı 90 güne sınırlanmış her gün yapmamız gereken birşey olarak görmektense hayat boyu çok yoruldugumuzda kendimize 1er günlük ara verebileceğimiz hayat felsefesi olarak görürsek yani Aykut hocanın anlattığı gibi sonuç Tonynin her dvd sonunda deiği gibi NİCE WORK olur.
Kimlikleri niye gizli tanik koruma programina mi alindilar :-) bir dolu bir bos birakmak icin mukemmel bir zemin. Ilk gun core synergetics ile baslayan adamin ertesi gun bos gecip daha sonraki gun tekrar o play tusuna basmasi almeida nin karsi karsiya gol atmasindan daha zor olmasi kacinilmaz. Gulag gibi bir yerde yapildiysa bu deney o zaman baska tabi.
Gulag icin bkz wikipedi
Yok, Gulag’da yapılmadı :-) Bu, benim de kullandığı bir yöntem değil ama işe yaradı gibi duruyor. Yani insanlar 90 gün değil, işe -- okula 900’lerce gün gidiyor, belki üstüste (yine haftada bir gün off derseniz). Ama bu, ilk 2 hafta part-time çalışmak gibi…
Bence p90x yapan herkes o ilk hafta kusma aşamasına kadar gelmeli sonuçta ekstrem bi spor bu. Ayrıca hocam mental olarak hazır olmayan bi insan bi gün arayla da yapmaya kalksa, bi hafta arayla da yapmaya kalksa dvdyi sonuna kadar bitiremez
Bundan daha iyi bir taktik var ise, o da kesinlikle “erken saatte yap-kurtul” taktiğidir bence. Taktiklerin kralıdır…
Hocam sabah enerjimizin en düşük olduğu zaman koca bi gece bişey yiyemiyoruz. Nasıl yapcaz bişey yemeden düşer bayılırım ben yaa:)
Aykut Hocam sağolun, sanırım beni ilgilendirdiği için bana email ile linkini atıp haber vermişsiniz.
Evet, sanırım bu deney grubundakilerden biri benim (beyin cerrahı, asker ya da öğrenci değilim ama :)
Programım ilk iki hafta boyunca bir gün dolu bir gün boştu. Ve sizin tabirinizle “havlu atmadım”. Recovery Haftama sadece 1 gün var. Yani kritik 21 günün tamamlanmasına.
Sonuçların eksik kaldığını zannetmiyorum; çünkü normalde 9 aylık hamile gibi gözüken göbeğim şimdi oldukça adam olmuş durumda, çevremdekiler kazakların altından bile fark ediyor.
Bence, normal programı gözü kesmeyenlerin ya da geçmişte çok yarım bırakanların da denemesi gereken bir yöntem.
İşe yarayacağını biliyordum! Evreka… Evreka!!!
Tabii bunu şimdi okuyunca, nasıl oldu da benim aklıma gelmedi diyor insan :-) ama düşününce gerçekten mantıklı.
Yerli-yabancı hiçbir kaynakta biz de ilk 2 hafta “gün-aşırı” yöntemi diye bir şey duymamıştık ama kimlikleri gizli olmakla birlikte, deney grubunda bizim bile tahminlerimizin üzerinde olumlu sonuç verdi.
En önemli konu da sanırım, yazıda bahsettiğimiz “iyi/kötü bir alışkanlığı kazanmak için kritik kabul edilen 21 güne” insanları oldukça yaklaştırması oldu.