Bugüne kadar bu öneriyi eminiz çok sık duymuşsunuzdur: Sık sık ve küçük porsiyonlar tüketmek, metabolizmanızı hızlandırır.
Bu teori şuna dayanır; eğer ateşe (ki buradaki ateş sizin metabolizmanız oluyor) küçük miktarlarda gıda eklerseniz, ateşi güçlendirecek ve toplamda daha fazla kalori yakacaksınız.
Aslında doğru olan bunun tam tersidir. Eğer böyle yaparsınız yağ depolarınızın kökünü kazımanız mümkün olmaz. Eğer ateşi körüklerseniz, daima “insilün” salgılarsınız ve bu bedeninizi daima bir “emme safhasına” sokar. Bu safhada insülin, şekeri depolamaya veya yağ artırmaya yardımcı olan enzimleri uyarmakla kalmaz, depodan şekeri serbest bırakmaya başlar ve yağı yakmakla ilgilenen diğer enzimleri de engelller. Sürekli olarak bu durumda olmak vücudunuzun insülin ve enerji kullanımımızı dengeleyen diğer birçok hormonla ilişkisinin gerektiği gibi olmasına asla izin vermez. Unutmayın yağ, depolanmış enerjidir.
O yüzden biz, pek çok yerde duyacağınız “günde 6 öğün yemek” felsefesini önermemekteyiz. Buna ek olarak davranışsal bir perspektiften bakıldığında da, sık sık yemek ne kadar yediğimizi farketmmememize ve farkında olmadan fazla yememize neden olacaktır. Bunun yanı sıra, günde 6 küçük öğün prensibinde, masaya oturup tam manasıyla bir öğün yemediğiniz için psikolojik olarak da tatmin olamama ihtimaliniz yüksek olacaktır.
Buraya kadar “ne yapmamalı” idi; şimdi ise ne yapabileceğiniz. Aslında programınızla gelen Intermittent Fasting beslenmesinde klasik anlamda “şu dakika şunu yemelisin” tarzı bir beslenme listesi uygulanmaz (tam olarak buna karşıdır :-) Yeme-içme penceresinin 8 saat, tüketmeme zamanının 16 saat olduğu beslenme şeklidir. 12 saatlik açlığın ardından vücuttaki Glikojen depoları ve İnsülin seviyesi sıfır olacağından, “Ketosis” denilen evrede, vücut enerji ihtiyacını her zaman alışık olduğu karbonhidratlardan değil de kandaki ketonlardan, yani vücudun yağ hücrelerinden karşılar. Bu da bizim istediğimiz bir durum. 8 saatlik yeme içme penceresinde, yine sayfanızdaki P90X Beslenme Tablosu’nda 1 ve 2 no’lu kategorilerdeki besinlerden çok daha özgürce tüketebilirsiniz.
Acıkırsam taştan yumuşak ne bulursam yiyenlerdenim bi değişiklik yok bende gayet iyim böyle; )
Az ve öz yemek yemeli:-)
Canan Karatay da günde 6 öğün yemeli saçmalığına kanmayın, sadece acıkınca yeyin diyenlerden…