Sigarayı Bırakmak Çok Kolay

Ülkemizde sigara kullanımı açısından durum dehşet vericidir. Yapılan çalışmalar, 15 yaş üstü erkeklerin %62.8, kadınların %24,3 ve tüm nüfusun ise %43,6’ sının sigara kullandığını ortaya koymaktadır. Allah’tan bu sitedeki arkadaşlar daha bilinçli* insanlar da durum bizim için o kadar kötü değil.

P90X’e başlayıp sigarayı bırakan çok arkadaş vardır sanırım. Hatta bazıları sırf kilo almamak için spor yapmaya başlarlar. P90X yapıp aynı zamanda sigara içenler de vardır belki. Bazınız sigarayı içmenin kendi tercihi olduğunu söyler. Bazınız ben bırakmak istiyorum ama olmuyor der. Bazınız bıraktım, ama burnumda tütüyor hala der. İşte bunlarının hepsinin bir çözümü var.

Sigara içen insanların genelde iradesi zayıf insanlar olduğu söylenir. Bu yanlıştır. Bir örnekle açıklamak gerekirse; “Saat 22.30. Ağzındaki sigara paketteki son sigara, 300 metre ötede bir market var. Gider misin?” Cevap belli. “Market kapanmış. Ama biliyorsun ki 500 metre ötede bir benzinlik var. 24 saat açık. Gider misin?” Cevap yine belli. Bu da demektir ki sigara içenler kafasına bir şey taksın geçenin bir yarısı kilometrelerce yürüyecek iradeye sahiptir.

Sorunun irade zayıflığı olmamasının sebebi çok açıktır.

Sigarayı bırakmak istememizin sebepleri;

1- Zararlı olması.

2- Kötü Kokması.

3- Çok Para Harcatması.

4- 2.Sınıf İnsan Muamelesi.

Sigara içme sebeplerimiz; 

1 – Keyif veriyor.

2 – Stres azaltıyor.

3 – Can sıkıntısını gideriyor.

4 – Konsantrasyonu arttırıyor.

İşte bizim karşılaştığımız durum tam da budur. Beynimizden bir taraf bırak der, bir taraf ise iç der. Genelde hangi tarafın kazandığını sanırım herkes biliyor. Buna irade zayıflığı denmez. İrade çatışması denebilir. Sigarayı irade yöntemiyle bırakanların sadece %3’ü başarılı olurlar. Geri kalanlar ya sigaraya başlar, ya da ömürleri boyunca sigara burunlarında tüter.

Bu yöntemde sigarayı içme sebeplerimizi birer birer ortadan kaldırıyoruz. Eğer biz beynimizden içme sebeplerini kaldırırsak, herhangi bir irade gücüne de gerek kalmaz.

Kilo alma konusunda eğer biz sigara içmezken sigaranın hala keyif veren bizi rahatlatan bir şey olduğuna inanıyorsak kendimizi bir ödülden alıkoymuş gibi hissederiz. Ve başka bir ödül ararız. Bu da genellikle yemek olur. Ama bu yöntemde bu olmaz çünkü sigaranın ne olduğunu anlarsınız.

Yöntemin adı Allen Carr Yöntemi. Yöntem ismini yöntemi bulan adamdan almış. Allen Carr, 33 sene günde 4-5 paket sigara içen bir sigara tiryakisiydi. Bu demektir ki neredeyse çakmak kullanmadan sigaraları birbiriyle yakarak her anının sigarayla geçiriyordu. Sigarayı bırakmak için türlü türlü yollar deneyerek en sonunda bu yöntemi buldu.

Yöntemin Türkiye’deki temsilcisi Emre Üstünuçar.

Bırakmak İstiyorum adlı filminin mucidi. Ben 20 yaşında olmama rağmen yaklaşık 4 senedir sigara içiyordum. Ta ki 3 ay önce bu filmi izleyene dek. Yukarıda anlattığım bölüm filmin bir kısmından alıntı. Devamı için filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. Bir film izleyeceğim ve sigarayı bırakacağım düşüncesi hiç mantıklı gelmiyor ama öyle. En azından deneyin. :)

6 Yorum

  1. viXen

    Hocam siz de keşke P90X”e başlamalıyım ve bitirmeliyim diye bir kısa film çekseniz. Bazen beynimiz bunu deli gibi bilse de gözler önüne sermek etkili olabiliyor.

    Cevapla
  2. Ben sinemada seyredip 16 gün ağzıma surmedim (şaka gibi) ama sonra neden basladim bilmiyorum. İnternette bulabileceğiniz gibi DNR lardan da temin edebilirsiniz 14 99 YTL. Şiddetle tavsiye ederim.

    Cevapla
  3. viXen

    Ben irade ile bıraktım.

    Cevapla
    • Filmi izledin mi ? :)

      Cevapla
  4. Paylaşım için çok teşekkürler Symphony…

    Şahsen hayatta hiç sigara kullanmadığım için, bu topic üzerinde çok da empati yapamıyorum ama bu illetten (yine bence) kurtulabilmek çok güzel birşey olsa gerek.

    Bir dokümanter manyağı olarak kaçırmışım bu filmi; mutlaka bulup izleyeceğim.

    Cevapla
    • Rica ederim Aykut Hocam.

      Bu makaleyi yazma sebebim, grupta bazı kişilerin sigarayı spor sayesinde bıraktıklarını bilmem hem de grupta sigarayı bırakmak adına insanlar birbirine ” kül tablası gibi kokuyorsun” , ” ya ben ya o ” dersen bırakır, gibi öneriler vermesi. :)

      Bir insana kötü bir şey yaptığını söylersen bu onda sadece strese neden olur. Bilin bakalım stres olan bir sigara içicisi ne yapmak ister. :)

      Filmde asla sigaranın zararlarından bahsetmiyor. Çünkü artık herkes zararlarını biliyor. Ve bu sigarayı bırakmanıza yetmiyor. Filmde sigara molası veriliyor…! :)

      Ve izleyerek kaybedeceğiniz hiç bir şey yok. En kötü ihtimalle film bitince bir sigara yakarsınız. :)

      Cevapla

Yorum Paylaşınız