Recovery Haftası’nın Önemi

Bizde yaramaz küçük çocuklar olur, hayatında “tornavida” ile yeni tanışmış… “Oğlum büyüyünce Elektronik Mühendisi olacak!” denilerek, başta pek ses çıkarılmaz, hoşa dahi gidilir. Ama önüne geldiği her elektronik aletin içini açıp da bozunca, o zaman kızılır işte :-)

İngilizcede güzel bir atasözü vardır; “if it ain’t broke don’t fix it!” yani “birşey bozuk değilse, tamir etmeye de kalkma!”, çok doğru bir söz. Aynısı P90X için de geçerli! Nasıl mı?

Şimdi yazın iyice yaklaşması ile bizim “yazlıkçı” tabir ettiğimiz kişilerin de siteye ilgisi ve de soruları çoğaldı. Bunda kötü birşey yok tabii, güzel birşey. Ama “yazlıkçı”ların soruları genelde şu şekilde olmakta: “Hocam, verdiğiniz programa tam uymasam da, günde 1 yerine 2 egzersiz yapsam?”… İşte bunda kötü birşey var! Ne dedik… “bozuk değilse, tamir de etmeye kalkma!”

Hepiniz zamanında spor salonlarına yazıldınız, bir süre gittiniz-geldiniz, ne ala belki biraz sosyalleştiniz ama asıl amacınız olan ideal fiziğinize çok yaklaşamadınız. Peki hal böyleyken, nasıl oluyor da bu sitede hemen hergün gördüğünüz o inanılmaz “Öncesi & Sonrası” sonuçları, hem de bir ev fitness programında bu kadar başarılı alınabiliyor? İşte işin sırrı, programın dizaynında. Bu dizaynın belki en önemli parçası da… Recovery Haftası!

Peki nedir bu “recovery”? Sözlüğe bakarsanız, “recovery” kelimesinin tam karşılığı; telafi etme, iyileşme, sağlığına kavuşma, kendine gelme… P90X, Insanity ya da ikisinin birleşimi Hybrid programı, hangisini uyguluyor olsanız da, bunların hepsinde bir “Recovery Haftası” düşünülmüş ve çok da doğru bir zamanlama ile programınıza yerleştirilmiş. Biraz iddialı olacak ama şunu söyleyelim, “recovery haftaları” olmasaydı ve programlar belki 13 hafta (90 gün) boyunca tekdüze olarak gitseydi (tıpkı spor salonu programlarının çoğunluğunda olduğu gibi), o gördüğünüz “Öncesi & Sonrası” sonuçları da muhtemelen gelemezdi. İşte “recovery haftaları” bu kadar önemli.

Çünkü… Programa başlıyorsunuz, başta belki biraz zorlansanız da herşey yolunda. 1 hafta, 2 hafta o motivasyonla gidiyor, sonuçları da hızla almaya başlıyorsunuz. Ama sonra, vücudunuz bu yeni düzene alışmaya başlayacak. İşte tam da bu dönemde “PAT!” araya bir “recovery haftası” geliyor ve işleri karıştırıyor! Bu ekstrem programlardaki “recovery hafta”larını sakın bir “yan gelip yatma haftası” sanmayın, ondan çok uzak. Sizi yine çalıştıracak, ama bir anlamda ritminizi değiştirecek. Önce bir önceki haftadan kalan yoğunluğunuzu düşürecek, sonra da yine bir sonraki haftanın yoğunluğuna hazırlayacak. Vücudunuzu şaşırtacak, gelişiminize/değişiminize devam ettirecek.

Bir örnekle açıklayalım… Fabrikada çalışan bir işçiyi düşünün. Yıllar boyunca üretim hattında tek görevi, sağ elini (sağlak diyelim) kullanarak çok sıkı bir vidayı sıkmak olsun ingiliz anahtarıyla. Normal teorik koşullarda, bu işçinin tek kullandığı sağ kolunun, diğer koluna göre inanılmaz gelişmiş ve asimetrik olmasını bekleyebilirsiniz. Ama realitede asla böyle olmaz. Her gün delicesine sıkı bir vidayı sıkmakta kullandığı tek kolu, diğer kullanmadığı kolu ile “neredeyse” aynı, çıplak gözle dahi fark edilmeyecek konumda olacaktır. Bunun sebebi, sağ kolunun, maruz kaldığı o güce “alışmış” olması ile açıklanabilir.

İşte tam olarak “recovery haftası” sizin uyguladığınız programa “ALIŞMANIZI” önleyecek olan faktördür. Bundan sonra “recovery haftanızın” ne işe yaradığını da bilin, onun kıymetini de. Onların programınızda yer almasının kritik bir sebebi var. Onları gerektiği gibi uygulayın. Bir şey bozuk değilse, tamir etmeye de kalkmayın! :-)

7 Yorum

  1. Hocam peki p90x plustaki total body programını recovery weeke eklemek doğru mu,internette birçok beachbody koçu o videoyu recovery weeke ekliyo, ama birçok ağırlık egzersizi,barfiks va de o program içerisinde yer almakta, sizce doğru mu?

    Cevapla
    • Güzel soru :-) Ben P90X-Plus’lardaki Total Body Plus ve Upper Body Plus’ları seviyorum. Hatta bazılarınızın Hybrid Programı’nda özellikle “Legs & Back” yerine yazdığım çok oluyor. Ama ben şahsen Recovery Haftası’nda kullanmam. Tamam, süre olarak daha kısa, aynı kasları üstüste çok çalıştırmıyor, rotasyonlu vs. ama bence bir “recovery” egzersizi değil.

      Ama dediğim gibi, Total Body Plus ve Upper Body Plus’tan hoşlananlar için, amaca uygun olarak programın recovery dışı başka bölümlerine yerleştirilebilir.

      Cevapla
      • Anladım hocam fakat sormak istediğim bir şey daha var: total bodyi legs and back ile değiştirince de bu sefer bacakları gerektiği kadar çalışmamış oluyoruz, o bir sıkıntı oluşturur mu?

        Cevapla
        • Yok, onu zaten sadece örnek olarak verdim. Yani diyelim birinin programa başlarken zaten Roberto Carlos gibi bacakları var, o zaman bu değişiklik yapılabilir. Yani herkesin mevcut durumuna ve amacına göre bu tip modifikasyonlar yapılabilir.

          Cevapla
  2. Hep aklıma takılan bir konuydu bu ama yinede sorucam,takvimde belirtilmemiş sanırım.Yani recovery haftası geldiğinde biz bunu bilecekmiyiz.

    Cevapla
    • Aslında bazı takvimlerde belirtirim (açıkça Recovery Haftası diye) bazılarında da doğru, belirtmemiş olabilirim. Ama açıkça belirtilmese bile kesinlikle anlarsınız o haftanın Recovery haftası olduğunu. Bir kere kesinlikle Ab Ripper X, ya da Hybrid yapanlar için Cardio Abs vs. yoktur. Yani karın kasları da dinlendirilir. Onun dışında ağırlık antrenmanları da yoktur, Recovery haftası daha çok “Core” dediğimiz merkez bölgeye ve esnemeye odaklıdır.

      Cevapla
  3. Erdogan

    Recovery haftaları programda en sevdiğim haftalardır. Onlardan sonra vücut hemen daha bir şahlanır. Bu yazıyı okuyunca kıymetlerini daha iyi anladım şimdi.

    Cevapla

Yorum Paylaşınız