Önemli: Egzersiz Sırasında Doğru Nefes Alma

Genellikle kolay gözden kaçabilecek bir konudur ama egzersiz yapmak kadar, egzersiz yaparken doğru nefes almak da önemli. Çünkü egzersiz sırasında yanlış nefes almak, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere bile yol açabilir.

Egzersiz sırasında nefes alma konusunda hemen herkesin en başta bilmesi gereken ilk kural, “harekette zorlanırken nefes verme, zorlanmazken nefes alma” kuralıdır. Örneğin, barfikste kendinizi yukarı çekerken nefesinizi vermeli, aşağı yavaşça indirirken ise nefes alıyor olmalısınız. Yine benzer şekilde örneğin Yoga’da, kendinizi esnetirken (zorlanırken) nefes vermeli ve o pozisyondan naturel pozisyonunuza geçerken nefes almalısınız.

Sporda nefes konusunda bu bir numaralı kuralın altını çizdikten sonra şimdi de nefes alma konusunda yapılan bazı hatalara bakalım.

Nefes Tutma: Bu hata ile genellikle Yoga ya da Ağırlık Antrenmanları sırasında (Cardio’larda pek değil) karşılaşılır. Ağırlık kaldırmak, dayanıklılık egzersizi yapmak ya da Yoga hareketleri ile dengede durmak, başta çok zorlayıcıdır ve çok fazla dikkat gerektirir. Bu durumda bazen nefesinizi tuttuğunuzu fark etmezsiniz bile. Kaslarınızın en iyi performansını sergilemek için oksijene ihtiyacı varken nefesinizi tutmak, başta performans düşüklüğüne yol açacağı gibi, baş ağrısına ya da mide bulantısına da yol açabilir. Dolayısıyla egzersiz sırasında asla nefesinizi tutmadan, düzenli soluk alıp vermeye odaklanın. Tıpkı P90X’te Tony’nın bir “günün ipucu”nda da söylediği gibi: “Nefesinizi tutmayın!”

Tavşan Gibi Soluma: Bazı kişiler sadece burunlarından nefes alıp verirler. Aslında alerji sorunu olanlar için (burun içi kıllar alerjenleri filtrelemeye yardım edebilir) bu çeşit soluma harika iken, özellikle yoğun kardiyo çalışması sırasında, minik burun deliklerinden büyük nefes çekerek oksijen almak zordur. Bu, aynı zamanda karbondioksiti hızla dışarı vermeyi de zorlaştırır. Dolayısıyla özellikle yoğun kardiyo egzersizlerini yaparken ağzınızdan da solumayı unutmayın.

Ağızdan mı Burundan mı Sorusu?

Aslında buradaki asıl önemli nokta, spor yaparken kesinlikle zorla nefes alıp verme şeklimizi değiştirmemektir. Bu yaptığımız sporu aksine zorlaştırır. Örneğin kesinlikle sadece burundan nefes alıp ağızdan vermek gibi bir gereklilik yoktur. Burundan nefes almak daha sağlıklı olan diyafram tekniğini desteklese ve alınan hava burun içinde ısıtılıp, nemlendirilip tozdan vs. arındırılsa bile sportif bir çalışma sırasında ağızdan nefes alınmadan idare etmek imkansız gibidir. Bu yüzden doğrusu, gerektiği yerde nefes için hem ağzınızı hem de burnunuzu kullanmak olacaktır. Tıpkı ünlü koşu antrenörü Arthur Lydiard’ın koşucularına tembih ettiği gibi:  “Ağzınızdan nefes alın. Burnunuzdan nefes alın. Eğer yapabiliyorsanız kulaklarınızdan da nefes alın…”

4 Yorum

  1. merhaba aykut hocam :) sizdeki değişime bakınca arada resmen uçurum bir fark var fotoğraftaki p90x sonrası resminiz bence çok süper bir vücut :) sormak istediğim p90x oyunca kaç kg dambıllarla çalıştığınız?

    Cevapla
    • evet hocam ben de merak ediyorum kaç kg ağırlıkla başladınız kaça çıktınız bir de en çok merak ettğim kol ölçülerinizdeki fark?

      Cevapla
      • Diğer soruya biraz önce cevap verdim sanırım :-) Ben hayatta ölçü almak ile ya da tartıya çıkmak ile obsesiflerden olmadım. O yüzden maalesef bugün dahi kol ölçümü bilmem. Benim P90X prensibim, daha çok aynada görülen sonuçlar üzerinedir.

        Cevapla
    • Merhaba,

      Öncelikle teşekkürler :-) P90X ile benden daha iyi değişimler de gördüm, tabii daha kötülerini de. Bunu etkileyen pekçok faktör olacaktır, aslında kullanılan dambıl ağırlığı bunlardan biri sayılmaz. Ama benim kullandığım, toplam 20 kiloluk ağırlıkları tak-çıkar değiştirilebilir bir setti. Dolayısıyla sadece tek bir dambıl ile değil, devamlı değişken ağırlıklarla çalışma imkanı buldum.

      Cevapla

Yorum Paylaşınız