Epeydir Blog yazmadığımı fark ettim. Hatta ilk turumu bitirmiş olmama rağmen hala fotoğraf çekip yollayıp bir kapanış bloğu yazamadım. Tembellikten öleceğim bu aralar… İkinci tur için kısmetse Pazartesi start vermeyi planlıyorum ama Aykut Hocam “Hele yolla ilk tur sonuçlarını da bakalım, sonra ikinci tur için planlama yaparız” dediği için bir iki gün daha sarkabilir. Ama ben bunları yazmak için yazmadım bu bloğu, niyetim başka. Kafanızı bulandırıp, Aykut Hocanın deyimiyle “Bay Muhalefet” olarak görevimi ifa etmek istiyorum.
Bu bloğun konusu metabolizmayı hızlandırmak yani az ama sık yemek olayı. Bugün hemen herkesin üstünde hem fikir olduğu bir uygulama. Günlük kalori ihtiyacını 6 ya bölmek; 5 de olabilir. Lakin geçen gün okuduğum bir makale (evet makale okudum ama denk geldiği için) bunun tam tersini söylüyordu.
Amerika Salk-Institüsü’nün fareler üzerinde bir çalışması çok ilginç. Üç grup fare alınmış; ilk iki gruba 100 gün boyunca yağ oranı %60 olan ve kalorisi yüksek besinler verilmiş. Üçüncü grup kontrol grubu olarak alınmış. Bu gruptaki farelere normal kalorili (yağ oranı %13) standart bir diyet verilmiş.
1. Gruptaki farelere akşamdan sabaha sekiz saat ara ile iki öğün yemek verilmiş ve gündüz ise 16 saat yemek verilmemiş (farelerin gündüzü bizim gecemiz).
2. Gruptaki farelerin belirli bir öğün saati yok, fareler aynı miktardaki yüksek kaloriyi 24 saat boyunca sık aralıklarla her zaman alabiliyorlarmış.
Daha düşük kalorili ve düşük yağlı diyet alan 3. Gruptaki fareler (kontrol grupu) de istedikleri zaman yemek yiyebiliyorlarmış.
100. günün sonunda;
1. Gruptaki farelerin vücut ağırlığında pek bir değişiklik olmamış, kolesterol, şeker, karaciğer değerleri, kontrol grubundaki daha az kalorili ve daha az yağlı yiyen fareler gibi normal çıkmış.
2. Gruptaki fareler aynı miktarda ve yağ oranındaki yemeği yemelerine rağmen ağırlıkları 2/3 oranında artmış. Üstelik şeker, kolesterol, karaciğer ve iltihap testlerinde ve motor koordinasyonlarında bozulma gözlenmiş.
Özetle söyleyecek olursak kronik kalori kısıtlamasına göre intermitan açlık kilo kaybında daha etkili ve uygulanması daha kolay olan bir yöntem olarak gözüküyor.
İntermitan açlık obeziteyi nasıl azaltıyor?
İki yemek arasındaki sürenin kısa olması “insulin” salgısında gerekli düşmeyi sağlamıyor. Bu nedenle metabolizma yağ depolama modundan çıkıp, depo yağlarının kullanılmasına izin vermiyor. Halbuki iki yemek arasındaki süre uzayınca insülin azalıyor ve metabolizma yağ yakma moduna geçebiliyor.
Açlık – Kanser
Bir kanser araştırıcısı olan Valter Longo’ya göre açlık sırasında sağlıklı hücreler depo yağlarını kullanabildikleri için yaşamlarını sürdürmeye devam ederler. Buna karşılık kanser hücreleri enerji kaynağı olarak sadece şekerleri kullanabilirler; kesinlikle yağları kullanamazlar. Halbuki devamlı büyümek istediklerinden sürekli enerji kaynaklarına muhtaçtırlar. Bu yüzden açlık sırasında şeker depoları tükenince yaşamlarını sürdüremezler.
Tabii bu konuda şimdiye kadar ne gibi çalışmalar var diye merak ediyorsunuz. Öncelikle şunu söyleyelim ki kanser hücreleri enjekte edilemeyeceği için, insanlarda kanser deneyleri yapmak mümkün değildir. Ama hayvan deneyleri yapmak mümkündür ve oldukça bilgi vericidir.
Açlık-kanser ilişkilerini inceleyen ilk hayvan çalışmalarından birinde 24’er kişilik iki fare grubu alınmış, birinci grup serbest beslenirken ikinci gruba 2 günde bir yemek verilmiş. 1 hafta sonra her iki gruba da meme kanseri hücreleri enjekte edilmiş. 9 gün sonra birinci gruptan 19 fare ölürken, ikinci gruptan sadece 6 fare ölmüş. 10 günde ise birinci gruptan üç fare canlı kalırken ikinci gruptan 12 fare canlı kalmış. Çok bariz bir fark değil mi?
Özetle söyleyecek olursak, az ve sık yemek zorunda kalmak yerine, sadece acıkınca sağlıklı yemek ve de düzenli periyotlarla aç kalmak, yaşam süresini uzatıyor gibi görülmekte.
Çok güzel bir yazı olmuş :)
Diyetisyene gidenler bilir,altı öğün yemek veriyorlar sahiden.Karnın toksa da açsa da o öğünleri yemen gerekiyor :/ bu da hem sıkıcı hem de gereksiz bir yiyecek tüketimi oluyor.Bence de acıkınca yemek en iyisi :)
Çok güzel bilimsel bi yazı olmuş. Açıkçası ben akışına bırakıyorum keyfim ne zaman istersez, ne zaman acikirsam o zaman yiyorum tabiki ne yedigime ve çok fazla yememeye dikkat ederek
Merhaba Erkan,
Cok guzel bir yazi yada ben buna katildigim icin oyle dusunuyorum. Aslinda amaca yonelik ikiside dogru olabiliyor. Yag yakmak ise amac gunde 3 ogun en iyi sonuc veren. Eger hacim kazanmak ise amac gunde 6 ogun yemek daha iyi sonuc veriyor bildigim kadariyla.
Eee basla artik benim 3.gun bitti :-)
Selam John. Abi affina siginiyorum sana hitap ederken su ” john pazar gunu seni kikisede goremedim” repligi geliyor tebessum ediyorum. O yuzden abi diyecegim sana izninle.
mantiken bakarsak henuz aclik hissetneyen bunyeye takviye yaparsak metabolizmanin depolama egilimi sebebiyle kilo almak cok mantikli. Ote yandan yakitsiz kalan vucud depoladigi yakiti yani yaglari kullanmaya baslayacaktir. Tabi bunu 20 saat ac kalmak olarak degerlenditmemek lazim. O halde kitlik modu aktif olacaktir. Gunu 8 saatlik periyotlara ayirip 8 saatte bir ogun iyi bir uygulama. Yazida bununla ilgili bolum vardi ama epey uzun tutulmus o yuzden koyamadim.
Selam Erkan,
Neden seçenekler kısıtlı? Neden sadece 2 seçenek? Acıkınca yemek ve azar azar sık sık yemek yiyebilme seçeneğimiz var?
Neden çok ve sık sık yiyemiyoruz mesela?
Mesela ben 9 gündür sigara içmiyorum, bunu hiç düşündün mü bu yazıyı yazarken ?
Sizin 9 gündür sigara içmediğinizi bilmediğimden ötürü düşünmedim şahsen. Bilseydim düşünürdüm :-)
Dizayn mı edilmiş, evrilmiş mi hocam :-)
En iyi vücudumuzu dinlemek. Nasıl araba benzin ihtiyacı hissettiğinde benzin lambasını yakıyorsa, vücudumuz da bize gerekli sinyallleri veriyor zaten. Sağlıklı olduktan sonra 2 ya da 6 farketmez bence. Anahtar kelime “Sağlıklı” .
Erkan Hocam, bu çok da “Bay Muhalefet”lik sayılmaz, çünkü ben de sık yemekten yana değilim. Ama her “acıkınca” yemekten yana da değilim :-)
Ama benden uzun yaşayacaksınız! Çünkü lafı (konuyu) ağzımdan almışsınız. Bir kaç gün içerisinde etkileyici bir video paylaşmayı düşünüyorum. İnsanoğlu nasıl, bir yağ yakma mekanizması olarak dizayn edilmiş, ama biz onu nasıl kullanamıyoruz diye?
Aykut hocam, bekliyoruz bu videoyu…