Bağışıklı Sistemini Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bağışıklık Sistemi… Tıbbi adıyla İmmün Sistemi… Hatta AİDS hastalığının içindeki o I harfi de oradan gelir; “Immune” kelimesinden. (AIDS = Acquired Immune Deficiency Syndrome, yani Türkçe karşılığıyla; Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu). 

İşte “Bağışıklık Sistemi” dediğimiz şeyin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için, AIDS’ten gidelim… Biliyorsunuz, henüz günümüzde tedavisi bulunmayan, çağımızın vebası kabul edilen AIDS hastalığında, kimse aslında “AIDS”ten ölmüyor! Bağışıklık sisteminiz çöküyor ve normalde basit sayılabilecek bir soğuk algınlığı/grip sizi öldürmeye yetebiliyor.

İşte tam da mevsim geçişlerinin yaşandığı, hava sıcaklıklarının artık bir anda düştüğü, toplu taşım araçlarında herkesin hapşurup – öksürdüğü, “tam hastalık havası” denilen bu günlerde, çok önemli olan bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz, onları paylaşacağız sizlerle.

1) Tek Tip Besin Diyetlerinden Uzak Durun

Bu siteyi takip edenler bilir ki, biz “diyet” değil, “sağlıklı beslenme” terimini tercih ederiz. Siz de diyet yapmak uğruna tek tip beslenmeyi değil dengeli ve sağlıklı beslenmeyi tercih edin. Vücudu aç bırakır tarzdaki ve tek tip besin diyetlerinde, er ya da geç metabolizmanın bozulacak, bu da hastalıklara zemin hazırlayacaktır. O halde “diyet”i bırakın ve “sağlıklı beslenme”ye başlayın!

2) Haftada En Az 2 Gün Deniz Balığı Yiyin

Balık, içeriğindeki Omega-3 ve diğer faydalı yağlar sayesinde iyi huylu kolesterolün yükselmesini ve kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Balık mevsiminin başladığı, balıkların bol ve nispeten de ucuz olduğu bu günlerde sardalye, istavrit ya da lüfer gibi balıklar, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olacaktır.

3) Paketlenmiş Gıdalardan Mümkün Olduğunca Uzak Durun

Günümüzde kronikleşen tüm hastalıkların temelinde “paketlenmiş hazır gıdaların” olduğu iddia ediliyor. Market alışverişi yaparken “barkod”lu ürünleri değil, doğadan çıktığına en yakın formdaki ürünleri tercih etmeniz, uzun vadede de bağışıklık sisteminizi güçlendirip, ömrünüzü uzatacaktır.

4) Mutlaka Hayatınızda Hareketi Eksik Etmeyin

Bu sitedeki Ev Fitness Programları’ndan birini uyguluyorsanız, zaten hareket başlığında hiç sorununuz yok demektir! Ama henüz böyle bir programa başlamadıysanız bile, hayatınıza mümkün olduğunca fazla hareket getirin. Mümkünse yürüyüşler yağın, en azından arabanızı AVM’lerde kapıya uzak parkedin, asansör ya da yürüyen merdiven kullanmayın…  (Bakınız: Hiçbir Şey Yapamıyorsanız Bunu Yapın: Hareket Edin!)

5) Yeterince Dinlenin

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için uyku sisteminizin de düzenli olması gerekiyor. Uzmanlar genellikle günde en az 6 saat uyumanız üzerinde birleşiyor ama buradan uykunun sadece niceliği (kaç saat olduğu) değil, niteliği de önemli! Uyuduğunuz ortamın karanlık, havalandırılmış olmasına; cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi aletlerin yattığınız odada bulunmamasına dikkat edin.

6) Ellerinizi Yıkayın ve Hijyen Sağlayın

Mikropların hızla yayılmasının ve grip, bronşit gibi hastalıkların oluşmasının en önemli nedenlerinden biri, ellerin yeterli şekilde yıkanmamasıdır. Bu nedenle, gerektiğince sık sık ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Ayrıca hastalıkların yaygın olduğu kış aylarında, özellikle tanımadıklarınızla çok sık tokalaşıp öpüşmemek de, doğru bir yaklaşım olacaktır!

7) Vitamin İçmek Yerine, Vitamin Yiyin!

Vitamin denince insanların aklına artık, bir kapsül ya da suda eriyen bir tablet gelmekte! Ancak vitamini bir “takviye” olarak değil de, doğal meyve-sebzelerden almak çok daha faydalı olacaktır. Bu nedenle günde 5-7 porsiyon arası meyve-sebze yemeyi kendinize hedef edinin. Sebze ve meyveler bol miktarda vitamin içerir. Ayrıca mevsiminde yenilen bu sebze meyvelerden antioksidan da alırız. Antioksidanlar ise vücudu temizler ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Örnek olarak, sonbaharın vazgeçilmez meyveleri nar, elma ve portakal; sebzeleri ise ıspanak, lahana, karnabahar ve brokoli, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olacaktır.

1 Yorum

  1. Benim de maalesef hasta olduğum bugünlerde, tam da üzerine denk gelen bir yazı oldu. Aykut Hocam, yaklaşık 10 gündür hastayım ve ben de bağışıklık sistemimi suçluyordum. Zararın neresinden dönersek kardır hesabı, bu yukarıdaki maddelerinizin hepsini deneyeceğim. Umarım en azından bu kış bir daha gelmemek üzere şu hastalığı postalayabilirim.

    Cevapla

Yorum Paylaşınız