“Cips Yemek = Litre Litre Yağ İçmek” adlı bir yazımız vardı; görseli o kadar ilgi çekmişti ve etkileyiciydi ki, şimdi yeniden kullandık :-)
“Cips” denen şey, gerçekten de bir bakkalda ya da büfede bulabileceğiniz, vücudunuza koyabileceğiniz en zararlı, en saçma-sapan şeylerden biri olmalı. O kadar ki, dikkat ettiyseniz, bakkallar/büfeler bile genellikle içeri koymaz, dışarıda uzakta tutarlar… Kimseyi de ortalıkta duran cipslerden çalmaya yeltenirken görmedik henüz.
Oysa illa canınız “çerez” çekiyorsa… bildiğiniz leblebiyi deneyebilirsiniz. “Bildiğiniz leblebi” derken küçümsemiş olmayalım, bugünün cipsleri gibi janjanlı ambalajları olmasa da, leblebinin 7000 yıllık bir geçmişi olduğu söylenir! Ana maddesi kavrulmuş nohut olan leblebi, bir kurubaklagil olması sebebiyle, protein, mineral, vitamin, özellikle de posa ve lif yönünden zengindir.
Leblebinin tokluk hissi sağladığı bilinir; bunun ana nedeni, tanelerinin kendi ağırlıklarının %18-31 oranında protein içermesidir. Proteinler midede daha uzun süre kalır. Leblebide bulunan diyet lifleri düşük enerji yoğunluğu ve su çekici özelliklerinden dolayı mide içeriğinin viskozitesini arttırarak midenin boşalmasını geciktirir, böylece açlık hissinizin oluşmasını engeller. Diyet lifleri ince bağırsakta sindirilemediğinden besin değerleri yoktur. Bu durum kilo vermek isteyen kişilerin daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Ayrıca mide leblebiyi sindirme esnasında daha fazla enerji harcadığından, gün içerisinde toplam harcanan enerji miktarını da artırmış olursunuz.
Özetle… canınız bir daha çerez çektiğinde, abuk-subuk cipslere değil, tüm bu artı özellikleriyle leblebiye yönelmenizi öneririz. Cips Out – Leblebi In!
ooo süper artık paso leblebi atıcam harika :)
uzun bir aradan sonra bu gün bitiremediğim p 90 x e başladım…ilk antrenmanı yaptım…çok mutluyum…kollarımdaki ağrının tadını çıkarıyorum…antrenman sonrası biceps ve tricepslerdeki pump etkisininde tadını çıkardım :)) gelelim leblebiye
marka simbat (bimdeki)
beyaz leblebi
enerji (kcal)376
protein 19.2
yağ 6.2
karbonhidrat 56.7
sarı leblebi : tüm değerler aynı karbonhidrat değeri 58.7
buradan sarısınıda tüketeceğimiz çıkıyor sanırım…beyaz dudaklarla gezmek istemiyorum :D
Leblebiyi tek geçerim hocam :) Yazı güzel olmuş elinize sağlık :)
Vay… Ahmet bir ilk yorum klasiği ile… :-)
Evet, leblebi iyidir. Ama nedense “sarı” leblebinin “beyaz”a göre daha sağlıklı olduğu düşünülür, halbuki durum tam tersidir. Sarı leblebi yerine beyaz leblebi tercih etmek daha yararlıdır. Çünkü nohudun işlenmesi esnasında kabuğunun çıkarılması, birtakım besin bileşenleri ile birlikte özellikle lif miktarında bir azalmaya da neden olur. Bu nedenle daha düşük enerjiye, daha yüksek proteine ve daha yüksek lif oranına sahip olması nedeniyle beyaz leblebi tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Yazımdada beyaz leblebi demiştim ben bu işi biliyorum :D
ben de soya fasulyesi kavuruyorum.bin cesidi var zaten ;) nohutu da kendim kavuruyorum. Sorun saglikli yiyecegi bile fazla tuketmemde. Yarin da var niye ille de simdi bitecek ki elimin altinda ki. Hastalik bence bu, doymusken bile yeme hastaligi…