Bu siteyi takip eden genç kitle muhtemelen bilmeyebilir (gerçi biz de babamızdan duyduk öğrendik!) ama bundan çok değil en fazla 25-30 yıl önce, esmer ekmek “gariban işi” ekmek sayılırken, beyaz ekmek “zengin ekmeği” idi… Bugün ise tam tersi!
O zaman anlatmaya önce, zamanının fiyakalısı şimdinin biraz “tu-kaka”sı beyaz ekmekten başlayalım.
Beyaz ekmek üretiminde buğday, rafine işleminden geçirilerek beyaz un şekline dönüştürülür ve kepek kısmı ayrılır. Bu işlemle buğdayın lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan tohum özü ve kepeği ayrıştırılarak sadece endosperm (nişastalı kısımı) kullanılmaktadır. Halbuki tohum özü (ruşeym), vitamin ve mineral bakımından en zengin kısmıdır. Yapısında E ve B vitaminleri, demir ve diğer önemli mineraller, uzun zincirli çoklu doymamış yağlar, protein ve lifler bulunmaktadır.
Buğday kepeği ise buğdayın koruyucu dış kalkanı, lif vitamin ve mineral (özellikle demir, çinko) açısından oldukça zengindir. Kepek aynı zamanda liftir, yani barsak hareketlerini düzenleyen besin öğeleri demektir.
İşte beyaz ekmekte, buğdayın vücudumuza faydalı olan kısmı böylece atılır, sadece beyaz un kısmı alınarak ekmek yapılır; bu tam bir zehir demektir (Dinleyiniz: Canan Karatay). Bir de ekmeğin beyaz görünmesi için una Benzoil Peroksit (E 928), Potasyum Bromat (E 924) gibi kimyasal zehirlerin katıldığı göz önüne alınırsa, o beyaz ekmek iyice tadından yenmez!
Beyaz unun bu zararlarını önlemek için kepekli ekmekler piyasaya sürülmüştür ve günümüzde oldukça popülerdir. Kepekli ekmeğin beyaz ekmeğe nazaran daha az zararlı olduğu öngörülür. Ancak günümüzde kepekli ekmek demek (başta bahsettiğimiz 25-30 yıl öncesinin anneannelerimizin kepekli ekmeğini ayrı tutuyoruz), beyaz una bir avuç kepeğin katılmasıyla elde edilmiş undan yapılan ekmek demektir. Yani aslında yine beyaz un söz konusudur. Bu arada günümüz market kepekli ekmeklerine, bunun yanısıra beyaz şeker de katılmaktadır. Üstelik kepek ekmek koyu görünsün diye (piyasadaki algı; ne kadar koyu = sanki o kadar sağlıklı) bazı üreticilerin una kakao, kahve ya da kimyasal boya kattığı da bilinmektedir.
Bu yüzden, kepekli ekmeğe hayır diyoruz! Yapabiliyorsanız, ekmeği komple kesin atın! Ama bu, bazılarınız için sigarayı bırakmaktan bile zor olacaktır, onu da tahmin edebiliyoruz. Bu yüzden beyaz veya kepekli ekmek yerine, hakiki tam buğday ekmeğini koyabilirsiniz. Çünkü gerçek tam buğdaylı ekmek, kan şekerini diğerleri gibi yükseltmez, şişmanlatmaz ve doyuruculuğu daha fazladır. Tam buğdaylı ekmek lif açısından zengindir, bağırsakları çalıştırır. Tabii yine, aşırıya kaçmamak kaydıyla.
İşte bu yazıda yine bir “İyi Görünen Kötüyü” ifşa etmiş olduk! Serinin daha önceki sanıklarını, aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.
4 Numara: Kuru Meyveler
3 Numara: Powerade
2 Numara: Kahvaltılık Mısır Gevrekleri
1 Numara: Meyveli Yoğurtlar
hocam sabah kahvaltısında bende ekmek kullananlardanım acaba sizin öneriniz nedir sabah kahvaltısı için
Çare İstanbul Halk Ekmeğin organik ekmeği
illa ekmek yiyeceğim diyorsanız, gideceksiniz bir zahireciye ( böyle yazılıyordu heralde) alacaksınız buğdayı, ordan geçeceksiniz bir değirmene, o buğdayları öğüttürecek, un yaptıracaksınız. o unla evde kendiniz yapacaksınız ekmeğinizi. ooooo kim uğraşır bunla diyorsanız, o zaman ekmek yemeyeceksiniz.
Aslinda ekmekten vazgecemeyenler un yerine buğday ruseyni, bugday kepegi ve keten tohumu kullanarak evde kendileri ekmwk yapabilirler. Ekmek yapma makinalari cok uygun fiyatla ve sabah istediğiniz saate pişiriyor aksamlari malzEmeleri icine yerlestirirseniz…
Ben ekmek denen şeyi komple kesenlerdenim… Eğer sonuçları ve 6-pack’leri neye borçlusun derseniz de, birinci sıraya bu maddeyi yazarım.
Ahh o 6 packler ahhhhh