Karatay Türküsü!

Ünlü Diyetisyen Prof. Dr. Canan Karatay’ı bilirsiniz. Sağlıklı Beslenme ve Diyet üzerine çok farklı ve ezber bozan yorumları ile ünlü. Neler mi? Sizler için bazılarını aşağıda derledik. En sonuda da, konuya başlığını veren bir sürpriz sizi bekliyor :-)

Prof. Dr. Karatay, anonim halk türküsü, “Çayır çimen geze geze”den uyarladığı türküde, kavun karpuz yiye yiye, kolaları içe içe karaciğerin nasıl yağlandığını, insilünin zirve yaptığını, tansiyonunun yükseldiğini; sonrasında ise yumurta, fındık-fıstık ve hatta pirzola yiye yiye nasıl sağlığa kavuşulduğu ve fazla kilolardan kurtulunduğunu anlattı.

Etten korkma, meyveden kork!

“Taze sıkılmış meyve suyu kan şekerini ve insülini yükseltir ve yağlanmaya başlarsınız. Meyve suları karaciğeri yağlandırır. Meyve sularında fruktoz (meyve şekeri) ve glikoz vardır. Alkol alanlarda nasıl bira göbeği oluşuyorsa, fruktoz da vücuda girince karaciğerde yağ olarak depolanır. Meyve suyu ve şekerli içeceklerden dolayı ve hareket etmemeleri nedeniyle çocukların da göbeği yağlanır. Bugün 12-13 yaşındaki erkek çocuklarının göbeği, memeleri, kalçaları büyüyor. Plajda denize girmeye utanıyorlar. Ama kabahat onların değil, ana babalarının. Çünkü sürekli şekerli içecek içmeye özendiriliyorlar. Bu çok yanlış! Çocuklar ayran, su ve şekersiz çay içmeli. Çocuklarımızı nasıl beslersek, neyle beslersek, o şekilde gelişirler, o biçimde büyürler unutmayalım. Ne ekersek onu biçeriz!”

Şekerli içecekler ABD’de her yıl 25 bin kişiyi öldürüyor!

“Harvard Üniversitesi’nce yapılan bir çalışmaya göre, Amerika’daki şekerli içecekler her sene 25 bin ölüme sebep oluyor. Amerika’da şekerli içecek tüketimi çok fazla, ama Türkiye de ABD’den sonra ikinci ülke olarak bildirildi. Türkiye’de bunun araştırması yapılmıyor. Çünkü herkes ‘Ben şeker yemeden yapamam’ diyor. Dilimizde 5 tane tat alma duyusu vardır, bunlar tatlı, acı, ekşi, tuzlu ve imami’dir. İmami özellikle çocuklarda yapay, suni yiyeceklere alışkanlıktır. Çocuklar, bu suni tatlara alışır ve onu aramaya başlar. Siz bebeklere şeker vermeye başladığınız zaman o çocukların diğer tat alma duyusunu köreltiyorsunuz. Onun için ‘Tatlısız yapamam’, ‘Adetimin bilmem ne gününde şekere saldırırım’ diyorsunuz. Bu yanlış beslenmenin belirtisidir.”

Çocuklara kesinlikle asitli içecekler içirilmemeli!

“Şekerli ve asitli içeceklerin reklamına bile tahammül edemiyorum. Bilhassa Ramazan ayında iftar sofrasına asitli bir içeceğin konulması… Çok ayıp ve günah! Ayran varken, su varken, çay varken bunları tüketmek çok tehlikeli. Onu gören çocuklar, ‘Annem, dedem de bunu içiyor’ diye düşünüyor. Bu asitli içecekler kesinlikle eve alınmamalı, çocuklara içirilmemeli.”

Mısır gevreği en tehlikeli yiyeceklerdendir!

“Çocuklara yedirilen bir başka yiyecek de, mısır gevreği. Mısır gevreği fabrikada üretilmiş undur, en tehlikeli yiyeceklerdendir. İşlenmiş tüm gıdalardan uzak duracaksınız. Bir de bunların ‘zayıflatıyor’ diye tanıtılanları var. Kullananlar, zayıflayamıyor bile, içi trans yağ dolu. Hakiki yiyecek değil, suni yiyecek bunlar. Pakete girmiş hemen her şey tehlikelidir!”

Kansızlara pekmez veriyorlar, pekmezde kansızlığı giderecek hiçbir şey yok!

“Bal yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Fruktozun karaciğeri ve vücut yağlanmasını başlattığını söyledik, pekmez de öyle. Hurma da şeker bakımından çok tehlikelidir. Keçiboynuzu sağlıklı, ama şekeri çok yüksektir. Kansızlara pekmez veriyorlar. Pekmezde kansızlığı giderecek hiçbir şey yok. Demir mi var, yok. Kansızlığı gideren demir, kırmızı et, karaciğer, yürek, böbrek gibi sakatatlarda, fındık ve fıstıkta var. Bunların içinde doğal protein, selenyum, demir de var. Cevizde de bunlar dolu. Ayrıca beyin için gerekli Omega-3 var.”

Çiğ köfte sağlıklıdır!

“Çiğ köfte en sağlıklı yiyeceklerdendir. Tabii güvenilir, sağlıklı bir kırmızı etle yapılırsa… İçinde hem bulgur, hem et var, bunun için sağlıklı. İçli köfte de öyle. Rahatlıkla tüketilebilir.”

Acıktığınız zaman önce su için!

“Kişi sağlıklı su içerse acıkmaz. Neden, çünkü beynimizde acıkma merkeziyle susama merkezi çok yakındır ve birbiriyle örtüşür. Vücut susadığı zaman, açlık da hissederiz, onun için optimum su içerseniz, acıkmanız da olmaz. Acıktığınız zaman önce su için, açlık hissiniz kaybolabilir! Açlık hissiniz kaybolmaz ise yemeğinizi sağlıklı bir şekilde yemelisiniz.”

Saat 20.00’den sonra yemek yememeli!

“Saat 20.00’den sonra bir şey yenmeyecek. Çay veya ayran içebilir. Çaylar şekersiz olmak şartıyla sağlıklıdır, ama kaynatılmayacak, demlenecek.”

Hazır çorba, ketçap, mayonez, çiftlik tavukları mutfağa sokulmamalı!

“Bazı yiyecekler kesinlikle mutfağa sokulmamalı. Her türlü ekmek, simit, pasta, her tür tost, pirinç pilavı, patates, mısır, her tür galeta ve her cins bisküvi, makarna, börek, poğaça, açma, şeker, çikolata, reçeller, şuruplar, bal ve pekmezler, bütün suni tatlandırıcılar, hazır ve taze sıkılmış meyve suyu, gazlı içecekler, enerji içecekleri, her türlü kızartma, bütün hazır çorbalar, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri, tütsülenmiş etler, süt tozu, krema, mayonez, ketçap, hazır soslar, marketlerde sunulan kapalı çiftlik tavukları, karpuz ve kavun gibi doğal da olsa fazla miktarda şeker içeren, glisemik indeksi yüksek meyvelerden uzak durulmalı.”

İşte Karatay Türküsü…

Kavun karpuz yiye yiye off…

Karaciğer yağlandı, insülin zirve yaptı, tansiyonum yükseldi off…

Kolaları içe içe off…

Karaciğer yağlandı, insülin zirve yaptı, kan şekerim yükseldi off…

Ekmek şeker yiye yiye off…

Karaciğer yağlandı, insülin zirve yaptı, çarpıntılarım arttı off…

Trans yağlar yiye yiye off..

Karaciğer yağlandı, insülin zirve yaptı, göbek çevresi arttı off…

Tereyağı yiye yiye oyy…

Karaciğer küçüldü, insülinim azaldı, şikayetim kalmadı oy anam oyy..

Fındık fıstık yiye yiye oyy…

Karaciğer küçüldü, insülinim azaldı, unutkanlık kalmadı, üzülme doktor abla oyy..

Yumurtamı yiye yiye oyy…

Karaciğer küçüldü, insülinim azaldı, kan yağlarım düzeldi, oy anam oyy..

Pirzolamı yiye oyy…

Karaciğer küçüldü, insülinim azaldı, kilolarım kalmadı, uykularım düzeldi oyy…

Karaciğer küçüldü, insülinim azaldı, sağlığıma kavuştum oyy…

 

17 Yorum

  1. peki protein için et yicez en uygun ne var tavuk mecbur hormonlu tavuklardan alıyoruz evde besleme şansımız yok kırmızı et fiyatlarıda malum bu konuda nasıl bir çözüm üreticez.

    Cevapla
    • Metehan

      Selam Koray Bey,
      Evet artık ülkemizde hormonlu tavuk malesef çok yaygın. En iyisi en çok güvendiğiniz marka’nın ürünlerini almayı tercih ediniz. Tavuk,hindi,somon balığı,hamsi vb gibi balık ürünleri,süt,ayran,yumurta daha birçok sayılabilir protein kaynaklarımız var.Köy tavuğunuda öneririm denk gelirse muhakkak alınız :)

      Cevapla
  2. çok yararlı bir konu olmuş elinize sağlık ben tereyağdan uzak dururdum hep artık tüketmeye başladım.
    ve şekerli meyvelerin göbek yaptığını bilmiyordum ve çok tüketiyordum. cok sağolun

    bir sorum olacak ben her gün taze sıkılmış portakal suyu içiyorum sandığım kadarıyla portakaldada şeker var . ama bana asitli olduğu için her gün tüket denmişti her gün 1 bardak portakal suyuna devam etmelimiyim

    Cevapla
    • Merhabalar,

      Aslında Karatay Hoca’nın görüşlerini tırnak içinde yorumsuz olarak yayınladık. Yani doğruları olduğu gibi yanlışları da olabilir.

      Portakal suyuna gelince; bir insan bir oturuşta 6 portakal yiyemez ama suyu sıkılınca daha kolay tüketebiliyor. Vitamini bu şekilde alınabilmekte ama burada asıl problem, 0 posa almanız. Damak tadınızı bilmiyorum ama benim tavsiyem, portakal suyunuzun yarısını greyfurt suyu ile karıştırmanız, hatta mevsiminde nar da ilave edebilirsiniz. Greyfurt sayesinde şeker oranı düşmüş olacaktır. Sadece greyfurt’un bazı tansiyon ilaçları ile etkileşime girdiğini ve tehlikeli olabileceğini dip not olarak hatırlatayım.

      Cevapla
  3. Öncelikle bu yorumu yaparak kızdırdığım veya bilmeden kırdığım insanlardan özür dilerim Çünkü biraz ağır bir yorum olucak . Canan Karatay hayatımda gördüğüm en dar görüşlü doktorlardan bir kaçıdır . Annesini şeker hastalığı yüzünden kaybetmiş olması sonucunda bu alana büyük bir hırsla tutulmuş ve sadece görmek istediklerini görmüş tabii Türkiyede ekranlara çıkmak inanılmıyacak derecede kolay olduğu içinde (Her farklı bir şey söyleyen her yalakalık yaparak önce ünü yükseltilip sonra reklamlarda oynayan sözde diyetisyenler ) ünü parlamıştır. Öncelikle diyeti tamamıyla kas yıkımına yönelik olduğu ve damar sertleştirmesi yaptığı kanıtlandı. Karbonhidrat alınımının sporcular için zararlı olduğunu söylemiş (Arnold ve Mentzer gibi Dünya şampiyonu vgciler Düşük protein diyeti uygulamış ve karbonhidrata yüklenmiştir) vucudu ileri değil geriye atacağını söylemiştir .

    Bir yorum daha etkilemek gerekirse 20:00 dan sonra yemek yenmeyin demesi tamamen kocakarı saçmalığı olup bir çok doktor tarafından (Diyetisyen değildi biyologtu galiba ben 1-2 tanesini izlemiştim) ti’ye alınmıştır. Sebebi ise vucudun adaptasyonu içindir. Sayın Karatay hoca Amerikadan gelen diyetlerin onlara özel olduğunu söylesede ordan gelen bilgilerin yerelleştirilmesini çabalamış olacak ki gece 3 te yatan birisi için -en az 1 ayını böyle geçirmiş olmalı- 12’ye kadar yemek yeme ‘özgürlüğü’ vardır.

    Cevapla
    • Selam Enes, yorumun için teşekkürler. Hemen şunu belirteyim, Canan Karatay’ın yorumlarının hepsini “tırnak içinde” verdik ve onayladımızı ya da aksini belirtmedik. Doğruları olduğu gibi, bence de oldukça yanlışları da vardır. Ama bir görüştür, bir akımdır, enterasan bir videosu eşliğinde yer vermek istedik.

      Cevapla
  4. Ayrıca değinmek istediğim bir nokta daha var ki Karatay ablamızın türküsünde geçen “kavun karpuz yiye yiye of” dizelerindeki karpuz bizlerin beslenme listesindeki en önemli besinlerden biri :) Ben bu profesör ablamızın spor yapan sağlıklı bireylere değil ölümsüzlüğü arayan bireylere yönelik bir beslenme tablosu oluşturduğunu düşünüyorum. :)

    Cevapla
    • Kavun hadi neyse de, ben de karpuza pek laf ettirmem :-)

      Cevapla
  5. Empelyalist

    Hocam karatay protein tozu öldürür diyordu :D spor hekimleri hiçbir zararı yok diyor hangisine inanacağız?

    Cevapla
    • İkisine de değil! Öldürmediği tabii ki aşikar ama haddinden fazla da kullanmamalı, hayatta hiçbir şeyi aslında.

      Cevapla
  6. Ceylan Merve

    Hocam, ben de beslenme uzmanları takip etmeye çalışıyorum beslenme konusunda doğru bildiğimiz yanlışları sağolsunlar tokat gibi vuruyorlar suratımıza! Bu arada Dr Mehmet Öz’ün de düz bir karın için 7 önerisi var bence dikkate alınabilir öneriler size linkini göndereceğim :)

    Cevapla
  7. Mesut

    Bu arada türkü de güzelmiş :D bende şekerli içeceklere hayır diyorum onun dışında çoğu şeye katılmıyorum

    Cevapla
    • Bence de bariz şekerli ve yağlı olduğunu bildiğimiz şeyler haricinde geriye kalan yiyecek kısıtlamalarının çok fazla uyulabilir olduğunu düşünmüyorum. Bugün az da olsa Karatay’ın yenmeyecekler listesindeki çoğu şey alışveriş listelerinin baş sırasında. Bal, tamam şekerli ama vücuda ve bağışıklık sistemine yararlarının haddi hesabı yok. Bence yiyecekleri sadece besin değerleri açısından değil aynı zamanda vücuda pozitif etkileriyle de düşünmek gerekli.

      Ancak tabiki her şeyin çoğu zararlıdır özellikle de bu sayılanların.

      Cevapla
  8. Mesut

    Son söylediğiniz Jack Lalanne’dendi galiba :D Hocam mısır gevreği konusunda haklıda bu konudada araştırmalar yapılmış karatay diyetinin sonucunda damarlarda sertleşme oluyormuş bi ara deniyim dedim koşar adım kaçtım :O

    Yalnız harbiden merak ediyorum biz et alamıyıcaz sürekli kuruyemiş alamıyıcaz inek gibi çıkıp yaylada otlancaz mı bune ^^

    Metehan’ın da dediği gibi azı karar çoğu zarar en iyisi sağlıklı beslenme ve neyin sağlıklı olup olmadığını artık gördüğümüzde bile anlıyoruz

    Cevapla
    • Ooo… Jack LaLanne… İyi takipçi :-) Ben de kahvaltılık mısır gevreklerindeki uzuuun içindekiler listesini görünce biraz soğumuştum ne yalan söyleyeyim. Bir şey ne kadar doğallıktan uzaksa ve işlenmişse, uzak durulması gerektiğine katılıyorum. Ama aynı bağlamda meyveleri de öcü yapmayalım!

      Cevapla
  9. Metehan

    İyi hoş güzel doğru bilgiler var fakat herkezin pirzola alacak durumu yok malum bugün etin kilosu 20 Tl’den başlıyor. Hergün fındık fıstık yicek imkanı yok
    En güzeli
    Azı Karar Çoğu Zarar :)

    Cevapla
    • Kadın da zaten sadece pirzola yiyin demiyo canııım :-) Aslında ne yiyin dediklerinden çok ne yemeyin dedikleri daha ilgi çekici, ezber bozar nitelikte.

      Mesela, eskiden çok sağlıklı olduğunu düşünerek ayıla bayıla yediğim hazır kahvaltılık mısır gevreklerinden beni soğuttu. Zaten fabrikada üretilmiş ve pakette her şeyden mümkün olduğunca uzak durmak benim de felsefem. Ama bazı kahvaltılık gevreklerin çok sağlıklı diye tanıtılması da çok yanlış.

      O yüzden her zaman Besin Değerleri tablosuna dikkat edin. Ve genellikle, tadı en iyi olanlar, içerik bakımından en zararlı olanlardır :-)

      Cevapla

Yorum Paylaşınız