Kaslar Nasıl Büyür?

P90X’i sadece yağ yakma amaçlı yapmak isteyenlerin yanı sıra, kas kütlesi kazanma amaçlı uygulayan da ciddi bir kitle var. Siz de büyük ve güçlü kaslar inşa etmek isteyenlerden misiniz? O zaman kaslar anatomik olarak nasıl büyür, önce onu bilmeniz gerekir. Okuyacağınız bu yazı, kaslarınızı daha kaliteli şekilde büyütmeyi anlamanız üzerinde oldukça faydalı olacaktır.

Kaslarımız iki şekilde büyüyebilir. Bunlar Hypertrophy ve Hyperplasia olarak adlandırılır. Hypertrophy, mevcut kas hücrelerinin hacimsel olarak büyümesi iken; Hyperplasia ise kas hücrelerinin bölünerek çoğalması ve yenilenmesini ifade eder. Eğer gerçekten herkesi kendinize hayran bırakacağınız kaslar edinmek istiyorsanız, bu iki yöntemi de beraber uygulamanız gerekir. Biraz daha açıklayalım…

Bir kas hücresi hasar gördüğünde ya da yırtıldığında, vücudumuz onu tamir etme ya da yenileme yoluna gider; bu anatomimizde vardır. Bu yenileme süreci de, sonucunda daha büyük ve daha güçlü kaslar demektir. Yani dambılı elimize alıp bir omuz presi yaptığımızda ya da mesela şınav çektiğimizde de aslında yaptığımız budur; kasları rutin pozisyonunun dışında zorlamak. Bu zorlama, kaslarda mikroskobik yırtıklara sebep olur. (Geçenlerde bir telefon konuşmamda bir P90X’çiye bunu açıklamaya çalışırken “mikroskobik kas yırtılması” sözümden sonra karşı taraftan bir “Allah korusun” sözü geldi. Oysa bu “Allah korusun”luk birşey değil, aksine pozitif bir şey.) İşte bu mikroskobik yırtılmaların vücut tarafından tamiri ile sonucunda daha büyük, daha sıkı ve daha güçlü kaslara sahip oluruz. Vücut, bu yenileme sürecinde hem Hypertrophy’i hem de Hyperplasia’yı kullanır. İşte kas inşa etmenin temel anahtarı budur.

Bu yüzden hep diyoruz ki, eğer P90X ağırlık antrenmanlarında (yani Cardio olmayan egzersizlerde), sizi özellikle son 3 tekrarınızda zorlayacak (mikroskobik kas yırtılmasına yol açacak – Allah korusun demeden) ağırlığı seçmiyorsanız ya da barfiks/şınav gibi vücut ağırlığı kullanılan egzersizlerde kendinizi limitlerinize kadar zorlamıyorsanız, programı bir anlamda eksik yapıyorsunuz demektir.

Tabii burada bahsettiğimiz, olayın sadece egzersiz yönü. Yukarıda bahsettiğimiz kas tamiratı için, beslenmenin de en az egzersizler kadar önemli olduğunu hatırlatmak isteriz ki, o da apayrı bir yazının konusu olmalı.

3 Yorum

  1. Durumum şu;
    2.programın ortalarındayım ancak inatçı kirler misali yan karın yağlarım gıcıklık yapıyorlar. İtiraf etmeliyim ki fazla kiloluydum toplamda 19kg verdim ve ağırlık olarak iki adet 10kg luk dambılla devam ediyorum. Beslenmeme de dikkat ediyorum. Bu ağırlık yetersiZmi diye düşündüğümde cevabım hayır çünkü örn deep swimmer press en fazla 9 -10 yapabiliyorum ve son tekrarlar zorluyor. SiZce yağ yakımı için dışarda. Takviye almalımıyım vücudum dirence girdi ilerlemiyor gibime geliyor. Bu arada yaşım 34
    Teşekkürler

    Cevapla
  2. HOCAM MERHABA BEN ATACAN MAİL ADRESİNİZE PAROLAYLA İLGİLİ BİR SORU SORMUŞTUM RİCA ETSEM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?

    Cevapla
  3. Hocam çok güzel bir yazı olmuş, bu sayfayı Bookmark’ladım.

    Programı eşim ile bilikte yapıyoruz ve ikimizin de amaçları farklı. Özellikle benim amacım doğrultusunda tüm yol göstericiliğiniz için teşekkürler.

    Cevapla

Yorum Paylaşınız