Daha önce “Kurşun Geçirmez Kahve” sözünü duydunuz mu? Duyanlar ve deneyenler, muhtemelen her sabah günlerine başka bir şey ile başlamıyor, ilk kez duyacaklar ise belki doğal enerji içeceklerini, ev yapımı L-Carnitin’lerini keşfetmek üzere…
Şimdi sabah kahvenize “yağ” atma fikri size başta yabancı ve garip gelebilir! O yüzden konuyu en başından alalım…
Vücudumuz, yaşamı için gerekli enerjiyi 2 temel kaynaktan alıyor: Glikoz ya da Yağ (Protein de aslında diğer bir enerji kaynağı ama, bu ikisini geçip sıranın proteine gelmesi o kadar kolay olmadığından, sadece parantez içerisinde belirtmiş olalım). Son dönemde şişmanlığın, obezitenin ve beraberine tüm metabolik hastalıkların tavan yapmasında “şeker”in rolü artık yadsınmaz bir gerçekken, karbonhidrat yönünden düşük ve (sağlıklı) yağlar yönünden zengin “Ketojenik” beslenmeye dönüşün popüleritesi de bundan.
Evet, her ne kadar kulağa garip gelse de aslında “yağ tükettikçe yağ yakılacağı” bir gerçek. Ama burada kızartma yağından bahsetmiyoruz dostlar! Peki nedir bu Hindistan cevizi yağını bu kadar özel kılan?
Hindistan cevizi yağı, orta-zincir yağ asitleri içeren, yüksek doygunlukta bir yağ türü. Bugün kullandığımız diğer çoğu yağ türü vücutta 26 farklı adımdan geçerek sindirimini tamamlarken, Hindistan cevizi yağı bu sindirim sürecini sadece 3 adımda tamamlıyor. Çünkü “orta-zincir yağ asitleri” karaciğerde işlenerek, yağ olarak depolanmak yerine, direkt enerji olarak kullanılıyor. Trans yağlara kıyasla oldukça sağlıklı bir yağ asidi olduğu için metabolizmayı hızlandırıyor, tok tutuyor ve yağ yakımını hızlandırıyor.
Şimdi gelelim, enerji seviyenizde büyük yükselme yaratacak, uzun süre tok kalmanızı sağlayacak ve yağ yakımınızı tetikleyecek bu Hindistan cevizi yağını, kahveniz ile birleştirmeye… Tabii burada “kahve”nin de altını önemle çizelim. “Kahve”den kastımız gerçek kahve çekirdeklerinin çekilmesiyle oluşan filtre kahve. Tamamen sentetik olan granül kahve (nam-ı diğer Nescafe) zaten gerçekte kahve değil, kahve içiyorum diye Nescafe içiyorsanız, aslında (faydalı) kahve içmiyorsunuz, tez zamanda hepsinden kurtulunuz ve bir daha da evinize sokmayınız! Çekirdekten kahve çektirip fitre kahve (French-Press ile de olabilir) olarak tükettiğinizde, o zaman kahvenin de gerçek potansiyeline ulaşacaksınız.
Hindistan Cevizi Yağlı Kahve Nasıl Yapılır?
Taze çekilmiş kahve çekirdeklerinden demlenmiş filtre kahvenin içine 1 veya 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağını ekleyip karıştırın. Çok komplikeymiş değil mi? :)
O zaman birkaç not daha… Eğer siz de (benim gibi) sade kahvenizin üzerinde zeytinyağı misali yüzen yağ öbeklerini görmekten (psikolojik olarak) hoşlanmıyorsanız, o zaman blendırda karıştırmanız çok daha kıvamlı bir karışım çıkaracaktır. Yine dilerseniz blendıra bolca buz ekleyerek, bu karışımı soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Normalde “kurşun geçirmez kahve (bullet-proof coffee)”lerin içine, Hindistan cevizi yağına ek olarak tereyağı da konabiliyor. Tabii tuzsuz ve organiğini bulabilirseniz deneyebilirsiniz.
Sonuç olarak, bizlere çok sıklıkla gelen “ev yapımı enerji içeceği” tarifi ya da “L-carnitine” kullanabilir miyim sorularına, açık ve net yanıtımız: Hindistan cevizi yağlı kahveyi bir denemeniz! Verdiği enerjiye, tokluk hissine ve yağ yakımına hayran kalacaksınız!
Herkese selam,
Hocam Hindistan cevizi yağı HDL kolesterolü arttırsa da ciddi anlamda LDL kolesterolü arttıran, kalp için de aslında zararlı olan bir yağ. Aman dikkat diyeyim
Aşağıya şöyle bir çalışma linki koyuyorum:
http://circ.ahajournals.org/content/circulationaha/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510.full.pdf?download=true
Selamlar,
Hadi
PS: Hocam whatsappta küs müyüz, hiç cevap alamıyorum da :)
Yok estağfurullah :) Ama bir anda çok aşağılarda kaldıysa gözümden kaçmış olabilir. Yeni bir mesajla canlandırırsanız, tabii ki görüşelim :)
Bir de, “doymuş yağlara” genel olarak zararlı demek çok yaygın bir yanlış, zamanında tereyağı da alaşağı edilmişti hatırlıyorsunuz, sonradan aklandı. Hindistan cevizi yağı MCT (Medium Chain Triglycerides) -- orta zincirli yağ asidi ile farklı şekilde metabolize edilmektedir ve bazı söylemlerin aksine kesinlikle zararlı değildir. Zaten binlerce yıldır kullanılan bir yağ türü, bizde çok popüler değil ama, karalamanın arkasında yine margarin baronları vs. yer alıyor benim bildiğim. Tabii mücize kür diye birşey yok, insanlar deneyip kendi vücutlarının reaksiyonlarını tartabilir. Ben sabah kahveme 1 tatlı kaşığı ekliyorum, hem yağ yakımı hem de enerji yönünde inanılmaz faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Söyleyebileceğim tek kötü yanı, alışık olmadık şekilde terden çıkması (eğer çok terleyen biriyseniz, ki sağlıklı).
cevap için teşekkürler hocam. zor bulunması ve elimde halis soğuk sıkım zeytin yağı var. bu arada 2. tura başlayamadım. b12 değerlerim çok düşmüş tedaviye başlandı.
Aykut Hocam Merhaba,
Ben de bu yazınızı bekliyordum. 2 hafta önce bana bu tarifi bir denememi söylemiştiniz ve ben de denedim, sonuç harika. Aynen dediğiniz gibi artık l-carnitine ihtiyacım kalmadı. P90X ile beraber bu sefer sağlıklı beslenmeyi birleştirdim, alkol bile almıyorum.
Kısa zamanda sonuç alacağıma eminim. Teşekkür ederim tekrar
Aykut hocam günaydın. Yazı ile ilgili size bir sorum olacak, benim için önemli, yanıtlarsanız sevinirim. Biliyorsunuz ben Intermitting Fasting uyguluyorum, yağ yakımında çok iyi sonuçlarını aldım, sitede de 30 günlük sonuçlarımı paylaşmıştım belki hatırlarsınız. Bu tarifini verdiğiniz hindistancevizi yağlı içecek sabahları Intermitting Fastingimi bozar mı? Çünkü kahvaltıyı atlayıp güne öğle yemeği ile başlıyorum.
Hindistan cevizi yağlı kahve son zamanlarda Instagram’da vs. de hep karşıma çıkıyordu ama şimdi sizin ağzınızdan da duyunca tav oldum ben Aykut Hocam :-D
En kısa zamanda deneyeceğim.
merhaba hocam kahveye hindistan cevizi yağı yerine zeytin yağı koysak olmazmı.
Hmmm… Mantık olarak olur evet (ama tadından emin olamadım!) Eğer soğuk sıkım sızma zeytinyağı ise, mantık olarak yine İnsülin’i çıkartmayarak, hem tokluk verecek, hem de yağ yakımını arttıracaktır. Ama gerçekten tadından emin olamadım :)
Bu arada sebep, hindistancevizi yağının fiyatı ya da zor bulunması ise, aslına bakarsanız zeytinyağından daha pahalı değil.