Bize en sık gelen sorulardan biri de, “market alışverişimi nasıl yapmalıyım?” sorusudur. P90X-Türkiye sitesi, “gidin marketten şu kadar gram karides, şu kadar papaya, aman şu kadar safran… vs alın” diyecek bir site değil! Daha açık bir deyişle, size balık veren değil, balık tutmayı öğreten site! Yani, şimdi size “şunu şunu alın” demek yerine, çok daha kolay anlaşılabilecek şekilde, genel olarak market alışverişinizi nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.
Market alışverişlerinizde sağlıklı seçimler yapıp yapmadığınızın bir göstergesi de, sepetinizde kendinden barkodu olmayan ürünlerinizin çokluğu ile anlaşılır. Genellikle tüm sebze ve meyveler, bazı tahıllar, kuruyemişler ve endüstriyel işlemden geçmemiş et, tavuk ve balıklar bu kategoriye girerler. Öte yandan, endüstriyel işlemden geçmiş, muhtemelen içinde bin çeşit katkı maddesi barındıran her ürün ise istisnasız barkodludur.
O zaman bir dahaki market alışverişinizde, birazcık kasiyerleri ve reyon sorumlularını “yormayı” hedefleyin. Eğer meyve-sebzelerin kasada tartıldığı (bazı Migros ve Carrefour’larda olduğu gibi) marketlerden birindeyseniz, kasiyer aldığınız brokolilerin, Brüksel Lahanalarının ve bin çeşit elmanın ürün kodlarını bulmaktan ve tartmaktan illalah desin!
Yine günümüzün mega süpermarketlerinde “barkodsuz” ürünlerin, genellikle marketin dış cephelerine en yakın çevre reyonlarda olduğunu, ortada kalan reyonların ise barkodlu ürünlerle dolu olduğunu, küçük bir not olarak hatırlayabilirsiniz. Belki sizin de dikkatinizi çekmiş olabilir; taze balık, sebze-meyve, günlük süt ve ürünleri, taze et – tavuk, yumurta gibi, sağlıklı ürünlerin hep marketlerin çevresini kaplayan kenar reyonlarında; bütün ıvır-zıvır ve işlenmiş ürünlerin ise “orta” reyonlarda yer aldığı! Dolayısıyla bir süpermarkete girdiğinizde, orta reyonlardan “at gözlüğü” ile geçip, kenar reyonlara ulaşmanız en doğrusu olacaktır. Her zaman süpermarket alışverişi öncesi bir “liste” yapıp o listenin dışına çıkmamak da, zararlı ürünleri sepetinize “atıvermenizin” önüne geçecektir.
Her zaman hatırlayın… Ne kadar az işlenmiş gıda, o kadar iyi… Ne kadar az barkod, o kadar iyi… Ve orta reyonlar yerine, kenar reyonlar!
P90X-Türkiye’de Şubat Ayı, “Mezun”ları Hatırlama Ayı!
* Şubat ayı boyunca, her yeni yazı paylaşımının altında, programı başarıyla bitirenleri hatırlıyoruz!
Bu sayfaların en bonkör Blog paylaşımı yapanlarından biriydi Müge (nam-ı diğer Muses)… Hatta sonuçları o kadar iyiydi ki, yorumlarda “acaba Photoshop mu?!” tartışması bile yapılmıştı! Aslında P90X Mezun’ları bilir ki bu “Photoshop mu” sözü belki de alınabilecek en büyük iltifattır, sevgili Müge de sonuçlarıyla bu iltifatı hak etmiş oldu :-)
Merhaba Aykut hocam bende bugun form dolduranlardanim. Aslinda yaklasik 1 yil once P90X almistim fakat bi turlu baslama azmini yakalayamadim.Verdiginiz program takvimi ve beslenme sifreside kayiplara karisti. Ama siteyi surekli takip ediyorum. Burada genelde erkek arkadaslarimizin paylasimlarini goruyoruz ve onlarin adina cok mutlu oluyorum. LAkinn hemcinslerimin basari hikayeleri beni Daha derinden etkiliyor ve banada hayallerimi gerceklestirebilecegim umudunu veriyor.?? gerci 80 kilomla bu sonucu elde edebilmek icin kac tur P90X yapmam gerekir bilmiyorum ama Boyle tablet basinda yayilip basari hikayelerine tiklamak yerine kendi hikayemi baslatmam gerektiginin bilincine varmis bulunmaktayim? Aykut hocam sizce 1.62 boyunda 80 kilo ve hayatinda yaptigi tek spor gunde 1 saat yuruyus olan Benim hem kilo vermek hem sikilasip kas yogunlugunu arttirmak icin elimdeki P90X yapmam gerekir yoksa hybrid mi satin almaliyim? Ve bana yeni bir program takvimi olusturabilirmisiniz? P90X kadinlar kulubune katilmak istiyorum? Yardimci olursaniz sevinirim hocam tesekkurler?
Aykut Hocam doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum ama ben bugün P90X siparişi verdim. Hazırlanıyor diye mesaj geldi. Acaba kız kardeşim için de bir program hazırlayabilir misiniz. Birlikte yapmak istiyoruz.
Tabii ki, yardımcı olalım. Zaten bir arkadaş ya da aile bireyi ile yapmayı biz de motivasyon ve devamlılık yönünden çok tavsiye ediyoruz. Kız kardeşiniz de http://www.p90xtr.com/form linkindeki bilgileri doldurabilir, ona da program takvimi hazırlayalım.
Muses Abla\’nın sonuçlarını hatırlıyorum. Yol böyle bel olmaz, yok böyle kalça olmaz vs. bin türlü yorum yapılmıştı. Ama çok doğru söylemişsiniz Aykut Hocam, gerçekten bu alınacak en güzel iltifat. Bakalım benim sonuçlarım da çıkar mı :-p