Mısır… Kendisi ufacıktır ama hakkında genellikle büyük tartışmalar, farklı görüşler çıkar… Bu sefer P90X-Türkiye olarak kendi fikrimizi söyleyeceğiz ve mısırın iyi, kötü, çirkin hallerini masaya yatıracağız.
İyi: Beslenmeye dair diğer yazılarımızdan biliyorsunuz, genellikle pakete girmiş ürünlerden uzak durmak gerektiğini söyleriz. Ama marketlerde bulabileceğiniz, yuvarlak diskler şeklinde paketlenmiş mısır patlakları, size tokluk hissi vererek açlığınızı köreltecek en masum market atıştırmalıkları arasındadır. Evet, biraz tatsız-tuzsuzlardır ve çevrenizdekiler “bunun yerine strafor yerim daha iyi” diye sizinle dalga geçebilir ama dediğimiz gibi, sıvı tüketimiyle birlikte midenizde yer kaplayarak, daha zararlı (ve kalorili) alternatiflere koşmanızı engelleyeceklerdir.
Kötü: GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı) konserve mısırlar… Bu ürünler her ne kadar masum gözükseler ve salatalara çok yakışsalar da, mümkünse organik olanını ya da kutunun üzerinde açıkça “GDO İçermez!” yazısını arayın. Daha da iyisi, eğer siz de salatasında mısırı çok sevenlerden iseniz, özellikle mevsiminde pazardan mısırı koçanıyla alarak haşlayın ve tanelerini öyle ayıklayın. Üşenmeyin!
Ve Çirkin: Kese kağıdında, mikrodalga fırında patlatmaya hazır mısırlar… (Bknz. Kapak Fotoğrafı) ABD’nin açık ara en fazla tüketilen ev mikrodalga atıştırmalığı, ülkemizde de marketlerde hızla yaygınlaşmakta. Önerimiz… uzak durun!
Mikrodalgadan yeni çıkmış naylon-kese kağıdı karışımı paketi açtığınızda burnunuza gelen o ilk patlamış mısır kokusu, hem çekici hem de aynı zamanda ölümcül! İşte paketi ilk açtığınızda tüm odaya yayılan ve soluduğunuz o koku, yapay bir tereyağı aroması ve aslında “Diacetyl” adı verilen bir kimyasal. Hatta bu ürünleri üreten fabrikalardaki işçilerin yakalandığı hastalığa “Popcorn Lung” yani “Patlamış Mısır Ciğeri” adı veriliyor. Bununla birlikte, paketin içindeki plastiğimsi maddenin de mikrodalgada ısınması ile birlikte, masum bir patlamış mısır keyfi, ileride Tiroid problemlerine hatta Mesane Kanserine yol açabiliyor.
Alternatifi ise yine basit. Marketin kuruyemiş reyonundan patlamamış mısırınızı alıp, ocağınızda bir tencerede kendinize göre tuz ve yağıyla yine kendiniz patlatabilirsiniz.
ben cok çanım çekerse tuzsuz ve çok ama çok az yağsız yapıyorum
bir kez yedim marketten alıp o şekilde mısırı pek arayan biri deilim 10 dakka mısır yemek 1 saat diş ile uğraşmak sıkıntı benim için:D öle ara sıra oda biri isterse ancak :D en iisi uzak olmak
En iyisi ve en güzeli yazın mısırı kurutup onu tanelemek ve kışında patlatarak yemek. Köydeki akrabalarım sağolsunlar her sene gönderiyolar bu sayede bizde doğalını yemiş oluyoruz :)
Hocam bu arada T-shirtler geldi mi? Geldiyse ne zaman göndericeksiniz :)