Vejetaryen diyetler, et içeren diyetlere göre daha sağlıklıdır!
Cevap: Tartışılır! Çok miktarda sebze tüketmek elbette sağlıklıdır. Ancak “gerçek” yiyecek gruplarından birini tamamen hayatınızdan çıkarmak fikri doğru değildir. Biz insanlar, hepçilizdir. Yani hem hayvansal hem de bitkisel gıdaları tüketecek şekilde geliştik.
Hayvansal gıdalar demir, B vitaminleri, Omega 3’ler ve kalsiyum gibi, sağlığınız için son derece önemli olan kilit içeriklere sahiptir. Bunların bazıları bitkisel gıdalarda da bulunabilse de, miktarları genellikle büyük ölçüde daha azdır.
Öte yandan, vejetaryen olmanız başlı başına sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez. Bir vejetaryen olarak tonlarca işlenmiş tahıl, soya, şeker ve kimyasal da tüketiyor olabilirsiniz, ki bunlar kötü yiyecek seçimleridir.
Burada yapılması gereken şey, bol bol sağlıklı ve organik sebze, yüzde yüz tam tahıl, mümkünse doğal yollarla yakalanmış balık ve yeşilliklerle beslenmiş hayvanların işlenmemiş etlerinden dengeli miktarda tüketmektir.
Aynen dediğiniz gibi, her yemeğin tadına bakılmalı ya da her lezzetin, etin sebzenin, asla tek çeşit beslenme gerçekleştirilmemeli. fakat dikkat edinilecek en önemli şey işlenmemiş yapay olmasın. tavuğu haşlama ye, ızgara ye ama nugget şeklinde yeme. İşenmiş her bir yiyecek besin değerini kaybetmekle beraber aşırı lezzetli ve iştah açıcı olur.
Fakat benim bu konu ile ilgili bir kaç tespitim var, uygulayabilen olursa doğru tespit olduğunu görecek.
-- Kahvaltıda her çeşit besin maddesi tüketin, yumurta, zeytin, peynir, ekmek, bal (sarelle ya da market reçeli tüketmeyin ama, evde yaptığınız reçel olabilir)
-- Her çeşit et sebze yiyin, bütün besinlerin vücudunuza ayrı ayrı faydaları var, şuan olmasa bile bu faydalar yaşlandığınızda işe yarayacak.
-- Her çeşit besin maddesini tüketirken işlenmemiş olmasına dikkat edin, yani tavuk haşlama ızgara yiyin ama nugget yemeyin.
-- öğle ve akşam yemeği öğünlerinde her öğünde farklı olmak üzere bir çeşit besin grubunu tüketin, çorba + salata; et + salata; sebze yemeği + salata gibi.
Bir tüyo daha, Eğer yemekte sadece çorba olduğunu bilirseniz çorba ile doyarsınız, ama devamında en sevdiğiniz et veya sebze yemeği ve ardından da makarna ya da pilav geleceğini bilirseniz o yemekler bitene kadar asla doyamazsınız. Hatta pasta var ise mideniz pastaya bile yer açar çünkü beyniniz tokluk hissini asla yaymaz.