Bundan yaklaşık 1 hafta kadar önce bu sayfalarda, “Muhammed Ali’nin Efsane Sözü!“nü yayınladığımızda, Türkiye’nin adeta dört bir yanından teşekkür mailleri geldi. Herkes bu tek bir söz ile, egzersizlerinde tekrar sayılarını nasıl bir anda arttırdıklarını anlatıyordu…
Muhammed Ali demişti ki; “Egzersizler sırasında yaptığım tekrarları asla saymam! Sadece acımaya başladıktan sonrakileri sayarım. Çünkü tek işe yarayacak olanlar onlardır!”
Muhammed Ali’ye gösterilen bu ilgiyi kesinlikle kıskanmıyoruz :-) ama aslında bizim bu konuyu daha önce de defalarca dile getirmişliğimiz vardı. Örneğin, P90X ve genel olarak Ev Fitness konusunda belki de okuyacağınız ilk blog olması gereken “P90X Sırları Serisi“nde demiştik ki;
“Tony’nin de DVD’lerde söylediğini duyacağınız gibi; pek çok insan aslında yapabileceği tekrar sayısından çok daha erken bir şekilde hareketi bırakmakta. Özellikle barfiks ve şınav gibi vücut ağırlığınızı kullandığınız egzersizlerde vücudunuzu, artık tek bir tekrar dahi çıkaramayacak noktaya kadar zorlamanız, en iyi ve hızlı sonuçları beraberinde getirecektir.
Dambıl kullanılan hareketlerde ise, tekrar hedefiniz ister 8-10 arası (daha çok hacim kazanmak için) ya da 12-15 arası (daha çok definasyon kazanmak için) olsun, her iki yaklaşımda da özellikle son 3 tekrarınızda sizi gerçekten zorlayacak bir ağırlık seçtiğinizden emin olun. Eğer maksimum 15 tekrarı geçip, hala yorulmadan devam ediyorsanız, elinizde yanlış ağırlık tutuyorsunuz ve daha kötüsü kıymetli zamanınızı biraz boşa harcıyorsunuz demektir. Ama bu altın kuralı uyguladığınızda, farkı çok çabuk hissedeceksiniz.”
Gerçekten, P90X Programı’nın yaratıcısı, dünyanın en ünlü Personal Trainer’larından kabul edilen Tony Horton’un, egzersiz videolarınızda bu kuralı size birden fazla yerde hatırlattığına şahit olabilirsiniz. Ya da sadece bununla ilgili olan “Son 3 Tekrarın Sırrı!” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Ama tüm bunlara rağmen bu altın kural hala anlaşılmadı ise, o zaman son kozumuzu oynuyoruz ve muhtemelen daha uzun süre bu konuya bir daha dönmemek üzere sözü, vücut geliştirme dünyasında belki de akla ilk gelecek isim olan Arnold Schwarzenegger’e bırakıyoruz.
Son 3 tekrarda zorlanmak bir programın bütününü bitirme endişesi yaratıyor benim için. Örneğin Chest & Back için standard Şınav 30 değil de 35 yapacak olursam Barfiks çekebilmek için daha fazla dinlenmem gerekiyor. Barfikse geçince de yine örneğin 5 değil 7 yapabilirim ancak bu da aradaki dinlenme süresini etkiliyor. Böyle olunca da (“density” değil “intensity”nin çevirisi olan) yoğunluk azalıyor. Çok nadir oldu ancak süre uzayınca programı bir yerinde kesmek zorunda da kalabiliyorum. Yani sözün özü programı tam çıkarabilmek için bazen -her zaman değil- son 3 tekrardaki acıyı (zorlanmayı) yaşamıyorum. Bu özellikle kendi vücut ağırlıkları ile yapılan egzersizlerde geçerli bir durum . Ağırlıkları kullanırken artırma azaltma şansımız olabiliyor.
Son 3 tekrardaki zorlanmanın kas gelişimindeki önemini biliyorum ancak böyle bir durumda ne yapılması gerekir?
Gerçekten güzel soru. Kural genel olarak tabii ki doğru ve geçerli ama P90X’in “Göğüs & Sırt”ının özel bir durumu var; Tony de bunu DVD’nin hem başında hem de ortasında dile getirir. “Chest & Back”te aynı seri hareketler biliyorsunuz 2 tur yapılıyor. Tony’nin de hatırlattığı gibi, ilk turda kendinizi tamamen tüketmemeniz gerekiyor. Yani, “saki 1 tekrar dahi yapamayacak tekrara çıkma” kuralı, ilk tur için tam geçerli olmayacaktır. Tabii ki yine kendinizi zorlamalısınız ama son limitinize kadar değil. Ama o dediğinizi ikinci turda yapabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim cevabınız benim için çok faydalı oldu.
Yine çok güzel bir yazı hocam ,teşekkürler…
Bu arada mail atmıştım hocam, size ulaştı mı acaba?
Merhaba,
Bu yorumdan sonra arayıp buldum, çok fazla foto ekli olduğu için “tehdit” olarak görülmüş mailin :-) Şimdi cevapladım :-)
Dun Plyometrics yaparken Arnold’un baska bir sozunu hatirladim. Yanlis hatirlamiyorsam bir videoda egzersiz yaparken gulumsedigini soylemisti. Zorlaninca ben de gulumsemeye calistim, ise yariyor sanki :)
O son 3 tekrar gerçekten zor ama işe yarayan da o.
Peki hocam ilk hareketlerde zorlansak, yani kapasitemiz 5kg iken direkman 10kg ile başlasak? Bunu bana bir arkadasım sordu diğer yaziniz hakkinda konusurken, ben cokprofosyonelce degil kendi capimda anlattim ama sizin agzinizdan bilimsel aciklamalarla bunu öğrenmek hosuma gider.
Kesinlikle doğru! Tony söylemiş, Muhammed Ali söylemiş, Arnold söylemiş… yani daha ne olabilir ki?