Önce kendimden çok kısa bahsedeyim. P90X ile tanışıklığım aslında çok daha öncesine dayanıyor. İlk uyguladığımda çok iyi sonuçlar da görmüştüm ama esaslı yeni bir tur için neredeyse 1 yılı aşkın bir süredir ha bugün ha yarın diye kendimi oyaladım durdum. İtiraf edeyim, P90XTR giriş sayfasındaki “P90X’e bugün başlarsanız, … tarihinde hayatınızın en iyi fiziğine sahip olacaksınız!” yazısıdır beni motive eden. Baktım, oradaki tarih Eylül’lere geldi, benim için de artık başlamanın zamanı geldi. Yoksa boşa geçen her gün için moral bozmamak elde değil; daha yazın geldiğini bile anlamadan 21 Haziran ekinoksu geçti, günler resmen kısalmaya başlayacak…
Neyse, benim gibi yeni başlayanların faydalanacağını düşündüğüm ilk gün notları ile ilk paylaşımımı yapıyorum. İlk gün fotolarımı da itina ile çektim; 30-60-90’da paylaşmayı düşünüyorum…
İşte ilk günüm olan Core Synergistics’ten notlar…
Başta bahsettiğim gibi daha önce Core Synergistics’in hakkından gelmişliğim vardı, bu başlangıç gününde çantada keklik(!) olacağını düşünmüştüm… fena yanılmışım! Daha ısınma hareketlerinde n’oluyoruz oldum :-) Şimdi, yeni başlayanlara faydalı olacağını düşündüğüm, DVD’nin tüm hareketlerini kısa kısa kendimce yorumlayacağım.
1) Ayaklar Üstüste Şınav: Daha ilk başlangıçtan “Bismillah!” dedirten hareket. Bildiğiniz standart şınavdan farklı. Bir ayağınız diğer ayağınızın üzerinde, bir kol da diğer koldan daha önde. Kolların biri yana açılırken, diğeri geriye açılıyor. Yapmadan önce bir kere ekrandakileri izlemenizde fayda var.
2) Muz Hareketi: Bir muz olduğunuzu düşünün! :-) Sırtınız yerde, bacaklar ve kollar yerden birazcık yükseklikte bir “muz” gibi duruyorsunuz. Aynı pozisyonu yanlara ve göğsünüzün üstüne gelecek şekilde de döne döne duruyorsunuz… Kolay gibi görünen ama zor bir hareket; karını feci çalıştırdığını söyleyebilirim. Yine, hareket sırasında her zaman ekrana bakma şansınız olmayacak, öncesinde bir kez hareketi izlemeniz tavsiye olunur.
3) 45 Derece Eğilme Hareketi: Tek bacağınızı ön çaprazınıza doğru atarak belinizden 45 derece eğiliyorsunuz. Sonra kolları da aynı pozisyonda kaldırıp, ardından tekrar yanlarınıza indiriyorsunuz. Bu da kolay gibi duruyor ama uzun süren bir hareket. O yüzden ilk günden henüz elime ağırlık almadım, ağırlık olmadan DVD’deki “kız versiyonunu” yaptım yani :-)
4) Çömelerek Koşma Hareketi: Bu harekette dizlerinizi kırıp yere doğru biraz çömelerek, hayali biçimde koşuyorsunuz. Burnumdan yere düşen ilk ter damlası bu harekette geldi! Ekrana baktığımda daha 39 dakikam olduğu yazıyordu!
5) Sphinx Şınav: Adından da pek birşey anlaşılmadığı gibi, bence bu DVD’nin en zor hareketi. Size “normal şınavın gözünü seveyim” dedirtiyor… Sanırım bir tane bile yapamadım; yarım belki…
6) Yay ve Bot: Tıpkı Muz Hareketi’nde olduğu gibi burada da vücudunuzu (gariban vücudunuzu) yay ve bot şekillerine sokuyorsunuz… Anlatılmaz, yaşanır!
7) Kayak Hareketi: Bu da çok kolay gibi görünüp aslında çok “gıcık” bir hareket. Nedense, fazla işe yaramayacağını da düşünüp, bir tek bu hareketi komple es geçtim :-(
8) Eğil ve Uzan: Tam olarak Tony’nin de dediği gibi, yerden bir ağırlık alıp, bir rafa yerleştirdiğinizi düşünün… Sanki Migros’un tek stokçusu sizmişsiniz de önünüze rafa yerleştirmeniz için bitmek bilmeden kutular yığıyorlar gibi… Hareket tam bitti zannederken, her iki yöne birer kez daha yapmaları, beni dumur etti… Bunlar insan değil!
* Mola: İşte tam zamanında gelen bir su ve ter silme molası… Adamlar o kadar da insafsız değilmiş, yukarıdaki lafımı geri aldım.
9) Hapishane Hücresi Şınavı: Tony’nin bulduğu meşhur isimlerden biri! Kendi değimiyle, “bir gün kodese düşerseniz, o küçücük hücrenizde yapabileceğiniz bir hareket”!
10) Yandan Kalça Kaldırma: Bu da benim bulduğum bir isim olsun, ne eksiğim var Tony’den… Kolunuzun ve ayağınızın üzerinde yanlamasına dururken, kalçanızı yukarı doğru kaldırıyorsunuz. Ama kalçanızı geriye doğru değil, direkt yukarı doğru kaldırdığınızdan emin olun, yoksa hareket bir işe yaramayacaktır. Doğru yaptığınızda işe yaradığını ise, hareketi yaparken karnınızın yanlarına dokunarak anlayabilirsiniz. Doğru yapıyorsanız, dokunduğunuzda yan karın kaslarınız kaya kadar sert olacaktır…
* Baktım yazı almış başını gitmiş… Eğer beğenilirse, geri kalanına da bir sonraki yazımda devam etmek isterim…
Hocam benım maıle bakarmısınız sıze zahmet ?
Merhaba,
Ab Ripper X ile ilgili soruysa, biraz önce mail ile yanıtladım :-)
Hoca yeni blog yazdım ve fotoğraflarını info@p90xtr.com a attım ulaşmadı mı acaba size ?
Telefon sözlüğünün azizliğine uğradım biraz kaba oldu sanırım Aykut Hocam :((
Merhaba bay X,
Kesinlikle size katılıyorum eğer P90X’e bugün başlarsanız hayatınızın en fit vücuduna şu gün sahip olacaksınız başlığı insan psikolojisinde çok sağlam bir katalizör etkisi yaratıyor. 90 gün offf diye düşünürken tarihleri görmek bambaşka bir bakış açısı oluyor, zaten hayat çok hızlı akıp geçiyor.
Şimdiden başarılar. fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
Bu arada kayak hareketinin oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum, gayet bilimsel olarak her hareketin kaslara faydası var.
Harika bir yazı seçimi, denemesi olmuş devamını bekliyoruz .Merkezi çalıştırmak insanı gerçekten günlük hayatta sağlam ve dayanıklı yapıyor. Aslında DVD’deki bazı hareketlerin zor olması sınırları belirlemek için bence, o zor hareketleri bitirmek haftaya aynı DVD geldiğinde senin işini daha da kolaylaştırıyor; yani kaslar kendini yapılandırıyor, DAHA YOK MU HAYDİ SEN BU OLAMAZSIN dedirtiyor.
Kolay gelsin yaşasın POWER 90 EXTREM …
Ben çok beğendim daha dün gibi hatırlıyorum bu yazdıklarını ..
(Evet dün P90X’e yeniden başlayan bir başka şahsiyet de benim) nice 30’lara 60’lara P90X’lere…
Şaka maka bugünkü Plyometrics’te yani bu işin “anası” “babası” “atası” nirvanası… zor olacağını biliyordum
ama bu kadar ter atıp sudan çıkmış balığa döneceğimi zannetmiyordum..
En son ayağıma kramp gireceğini hissettim ve 10 dakika ileri sardırıp soğumaya geçtim.. :-)
Senin de bahsettiğin gibi Tony ve çetesi İnsan değil…
Süper bir paylaşım olmuş; ben yazsam daha iyisini yazamazdım :-)
Hiçbir şey için hiçbir zaman geç değil. 20 Eylül’de müthiş bir Before & After görmek dileğiyle.
Ve mutlaka devamını bekliyoruz.